Credincioșii bucureșteni au adus cinstire icoanei „Iordănița” la Catedrala Patriarhală

Arhiepiscopia Bucureştilor

Credincioșii bucureșteni au adus cinstire icoanei „Iordănița” la Catedrala Patriarhală

În această dimineață, credincioșii bucureșteni au adus cinstire Icoanei Maicii Domnului „Iordănița” în Catedrala Patriarhală din București. „Iordănița” va rămâne pe Colina Bucuriei astăzi, 9 martie 2017, până în jurul amiezii, după care va fi dusă și așezată spre închinare în Paraclisul din cadrul Aeroportului Internațional „Henri Coandă” din Capitală. De acolo, icoana se va întoarce la așezământul românesc din Țara Sfântă.

Icoana a sosit în București în data de 1 martie 2017 și așezată spre închinare la Biserica Icoanei din Capitală, cu prilejul manifestărilor organizate în Duminica Ortodoxiei.

Timp de peste 30 de ani, icoana s-a aflat în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos.

Potrivit părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, „în anul 1967 a început un război, cunoscut în istorie ca războiul de 6 zile, între Israel și o coaliție a țărilor arabe vecine, din care făcea parte și Iordania. Valea Iordanului, unde se află și schitul românesc, a fost grav afectată, acolo având loc operațiuni militare. În fuga lor din fața bombelor, părinții călugări au salvat anumite odoare sfinte, printre care și icoana Maicii Domnului Iordăniţa.

În urma izbucnirii conflictului armat din anul 1967, Biserica Schitului Românesc și clădirea care adăpostea chiliile viețuitorilor au fost deteriorate devenind nelocuibile, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis.

Autoritățile israeliene au minat terenul – au fost plantate aproximativ 3.800 de mine – şi au ridicat un gard pentru demarcație. În prezent, regiunea este declarată zonă militară închisă, pe o distanţă de 5 km de la râul Iordan spre interiorul ţării, accesul făcându-se doar sub escortă militară.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: