„Credincioşii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae pentru faptele de milostenie“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Credincioşii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae pentru faptele de milostenie“

Sfântul Ierarh Nicolae a fost sărbătorit astăzi în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie şi la slujbele din ajunul sărbătorii. La Oneşti a avut loc miercuri seara o procesiune, iar la Iaşi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă au oferit daruri pacienţilor din Secţia Paşcanu a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie.

Biserica „Sfântul Nicolae“ a Spitalului Judeţean din Suceava şi-a cinstit astăzi ocrotitorul. În ajunul sărbătorii, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. Înalt Preasfinţia Sa a adresat la final un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa milosteniei. „Credincioşii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae pentru faptele de milostenie. Milostenia este fapta care desăvârşeşte orice virtute. Când a venit tânărul bogat la Mântuitorul şi l-a întrebat ce să facă pentru a moşteni viaţa de veci, Domnul Iisus i-a spus să păzească poruncile. Tânărul a spus că a păzit poruncile. Atunci Mântuitorul i-a zis: «Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi» (Matei, 19-21). Faptele prin care el păzea poruncile lui Dumnezeu aveau nevoie de milostenie pentru a fi depline. Iată cât de mare este fapta de milostenie pe care Sfântul Ierarh Nicolae a săvârşit-o în viaţa sa“, a spus Înalt Preasfinţitul Pimen, care a amintit apoi de milostenia pe care o pot face monahii în mănăstiri, îngrijindu-se de cei aflaţi în suferinţă. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a remarcat apoi că oamenii sunt datori să-i ajute pe cei care au nevoie, mai ales în această perioadă a Postului Naşterii Domnului.

Îndemn la păstrarea credinţei şi la ajutorarea semenilor

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani. După cum ne-a relatat pr. Petru Fercal, protopop misionar al Protopopiatului Botoşani, PS Calinic Botoşăneanul a scos în evidenţă modelul Sfântului Ierarh Nicolae care s-a remarcat prin duhovnicie, prin cultură, prin asistenţă socială, prin milostenie şi credinţă. „Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să păstreze dreapta credinţă, să se ajute între ei, să meargă pe urmele înaintaşilor“, a spus pr. Petru Fercal. La final au fost oferite pachete cu alimente pelerinilor care au venit la această sărbătoare.

Credincioşii din oraşul Săveni au participat astăzi în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată la  . Slujba a fost săvârşită de pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, care a adresat la finalul slujbei un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae. După cum ne-a relatat pr. paroh Dumitru Leonte, la slujba hramului au asistat autorităţi locale şi judeţene. „A fost o atmosferă de înălţare sufletească şi de bucurie, mai ales că ne-au fost alături oameni care iubesc Biserica şi pe Dumnezeu“, a mărturisit pr. paroh Dumitru Leonte.

Studenţii din anul III şi anul IV de la secţia Teologie socială a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au oferit astăzi daruri pacienţilor internaţi în Secţia Paşcanu a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi. Acţiunea filantropică a fost organizată cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae şi a fost coordonată de conf. dr. Carmen Gabriela Lăzăreanu.

PS Ioachim Băcăuanul, la hramul Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Buhuşi

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit astăzi Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Buhuşi. Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la faptele de milostenie ale Sfântului Ierarh Nicolae. „Ne-am bucurat de prezenţa episcopului nostru care a venit să binecuvânteze lucrarea din parohia noastră. La Biserica «Sfântul Nicolae» din Buhuşi s-au continuat în ultimul an lucrările de restaurare a picturii şi de înfrumuseţare a bisericii. Sfântul lăcaş a fost placat cu marmură, s-a înzestrat cu mobilier nou. PS Ioachim Băcăuanul s-a bucurat de realizările noastre, iar credincioşii l-au primit pe ierarhul lor cu toată dragostea“, a spus pr. paroh Vasile Cozma, care este şi protopop al Protopopiatului Buhuşi. La final a fost oferită o masă pentru 100 de persoane şi au fost dăruite credincioşilor 200 de pachete cu alimente.

Sfântul Ierarh Nicolae este de două decenii protectorul oraşului Oneşti. În acest municipiu a fost ridicată, începând cu anul 1843, o biserică închinată sfântului făcător de minuni, pomenit de Biserica noastră pe 6 decembrie. În cinstea acestei sărbători, miercuri, 5 decembrie, preoţii şi credincioşii de la parohiile oneştene au plecat în procesiune către Biserica „Sfântul Nicolae“. „Ne-am întâlnit cu preoţii şi enoriaşii care au plecat de la Biserica «Naşterea Maicii Domnului», de la Biserica «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena» şi de la Catedrala «Pogorârea Sfântului Duh». La Biserica «Sfântul Nicolae» am fost aşteptaţi de preoţii slujitori ai acestui lăcaş de închinăciune, apoi s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. Ne-am bucurat de o vreme prielnică şi de prezenţa unui număr mare de credincioşi care s-au alăturat acestui moment de rugăciune“, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti.

Citește despre: