Creştere economică de cel puţin 4% pentru următorii ani
Proiectul Programului de convergenţă pentru perioada 2011-2014, făcut ieri public de Guvern, prevede, pe termen mediu, accelerarea creşterii economice cu ritmuri cuprinse între 4,0-4,7%. Scenariul se bazează pe îmbunătăţirea activităţii în toate sectoarele economiei, dar estimările au luat în calcul ani agricoli normali şi o volatilitate redusă pentru preţul internaţional al petrolului.
Potrivit Programului de convergenţă elaborat de Guvern, cererea internă va fi motorul evoluţiei pozitive, iar exporturile şi importurile de bunuri şi servicii se vor menţine la niveluri ridicate, înregistrând creşteri medii de peste 10%. Pentru perioada 2012-2014, tendinţa de reducere a inflaţiei va continua, manifestându-se atât la nivelul inflaţiei anuale, cât şi ca medie anuală. "Reluarea procesului de reducere a inflaţiei va fi susţinută prin menţinerea conduitei ferme a politicii monetare, cât şi a celorlalte componente ale mi-xului de politici economice (fiscală, a veniturilor). Estimările au luat în calcul ani agricoli normali şi o volatilitate redusă pentru preţul internaţional al petrolului. De asemenea, reducerea graduală a majorării de accize, promovarea unei politici salariale prudente şi continuarea reformelor structurale vor menţine procesul de dezinflaţie pe o traiectorie sustenabilă", se arată în program. Astfel, rata inflaţiei urmează să scadă până la nivelul de 2,5% în anul 2014. Un alt mijloc considerat eficient în stoparea tendinţelor inflaţioniste va fi aprecierea în termeni reali a monedei naţionale în raport cu euro. "Acest fapt este posibil, dacă se are în vedere perspectiva unei creşteri mai accelerate de productivitate în economia românească, faţă de principalii săi parteneri externi", se mai arată în raport. Populaţia ocupată se va majora în perioada 2012-2014, iar productivitatea muncii se va îmbunătăţi. De asemenea, se prognozează că valoarea investiţiilor străine se va majora de la 3,6 miliarde de euro, la 5,8 miliarde euro până în 2014.
Politică bugetară prudentă
Politica bugetară promovată de Guvern pentru anul 2011 este o politică prudentă, restrictivă, care are în vedere continuarea eforturilor de consolidare fiscală pentru atingerea unei ţinte de deficit de 4,4% din PIB, potrivit Planului de convergenţă elaborat de Executiv. "Estimarea veniturilor bugetare s-a bazat pe menţinerea neschimbată a cotelor de impozitare pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit şi TVA, lărgirea sferei de aplicare a contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% la pensiile mai mari de 740 lei/lunar, cu impact asupra Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, suplimentarea veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii fiscale, îmbunătăţirea colectării şi administrării impozitelor", se arată în document.