Creșterea impactului activității catehetice – strategia Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor pentru perioada 2025-2030

Arhiepiscopia Iaşilor

Creșterea impactului activității catehetice – strategia Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor pentru perioada 2025-2030

Întâlnirea de lucru a Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, desfășurată în zilele de 8 și 9 aprilie la casa Ierusalim-Hozeva de lângă Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, a fost prilejul creionării unor perspective înnoitoare privind activitățile cu specific catehetic.

Desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, atelierul de lucru a fost susținut de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului educațional și de pr. dr. Lucian Filip, inspector eparhial, participanții fiind responsabilii de catehizare din toate Protopopiatele Arhiepiscopiei, precum și alți preoți cu activitate catehetică, sub coordonarea pr. dr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză.

Diagnoza perioadei 2013-2024 a constituit punctul de plecare în formularea obiectivelor pentru următoarea perioadă, al cărui deziderat îl constituie creșterea impactului și a motivației în împlinirea poruncii Mântuitorului de a învăța popoarele și pe fiecare om în parte.

Părintele inspector Bogdan Racu ne-a precizat importanța acestei sesiuni de lucru: 

Pe lângă Consfătuirea catehetică anuală a Arhiepiscopiei Iașilor și întâlnirile de lucru curente, întâlnirea aceasta are o semnificație și o relevanță aparte. Dacă încă de la început s-a lucrat după o planificare pe termen mediu și lung, momentul acesta ne găsește cu o echipă extinsă, celor 13 responsabili cu catehizarea din protopopiate adăugându-li-se încă 7 preoți cateheți, cu o colaborare constantă și fructuoasă cu Biroul de catehizare. O echipă lărgită solicită o strategie adaptată, motiv pentru care am apelat la o echipă din exteriorul grupului care, prin experiența ei, să ne ajute să explorăm noi abordări.

Coeziunea și rolurile în echipă, direcțiile de activitate, comunicarea și capacitatea organizatorică conturează profilul preotului-catehet de astăzi, chemat să-si asume ca motor perfecționarea și drept conținut experiența în împărtășirea adevărurilor de credință, a sumarizat pr. Lucian Filip, inspector eparhial.

Zilele acestea am așezat un strat peste temelia pusă de Hristos, am plantat ghinde, dar Dumnezeu este Cel care le face să crească, astfel încât cele plantate zilele acestea alături de frățiile voastre să rodească stejar, din care copiii copiiilor celor de astăzi să beneficieze cu folos, a remarcat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului educațional.

„Sesiunea de formare este un pas important pentru implementarea viziunii la nivel personal, dar și la nivelul parohiei. Prezentările părinților au punctat instrumente ușor de folosit și de asimilat. Sunt recunoscător pentru șansa de a face parte din această echipă, prin care se dezvoltă un proiect util comunităților parohiale, astfel încât viața credincioșilor să fie centrată pe Persoana Mântuitorului Hristos." (Pr. Petru Constantinescu, responsabil cateheză în Protopopiatul Hârlău)

Includerea în echipa Biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor mă onorează și totodată mă responsabilizează pentru intensificarea și susținerea programului catehetic, atât în parohie, cât și la nivelul protopopiatului din care fac parte. Cele discutate cu ocazia prezentărilor și a sesiunilor de lucru m-au impresionant și m-au ajutat să înțeleg și mai bine cât de importantă este lucrarea catehetică pentru misiunea noastră preoțească între oameni, pentru Dumnezeu, a spus Pr. Cristian Anăstasoaiei, responsabil catehizare în Protopopiatul Roznov.

(Pr. Ciprian Nani, Pr. Cosmin Pristavu)

Citește despre: