Creștinii din Hong Kong, la mâna Partidului Comunist Chinez

Religia în lume

Creștinii din Hong Kong, la mâna Partidului Comunist Chinez

    • Creștinii din Hong Kong, la mâna Partidului Comunist Chinez
      Foto: Valentina Bîrgăoanu

      Foto: Valentina Bîrgăoanu

Creștinii din Hong Kong se tem de persecuții din partea Partidului Comunist chinez, după adoptarea noii legi a securității naționale de către autoritățile de la Beijing. Noua legislație pune capăt autonomiei orașului și oricăror speranțe de democrație. Creștinii care au participat la protestele pro-democrație se tem acum că vor fi luați în vizor de autorități, dacă nu urmează linia de partid.

În China continentală creștinii care sfidează tentativele guvernului chinez de a le controla bisericile se confruntă cu persecuții, arestări și încarcerare, potrivit unor relatări. Bisericile clandestine sunt distruse și crucile arse. Traducerile Bibliei trebuie aprobate de către Partidul Comunist chinez și sunt adesea modificate la cererea acestuia.

În Hong Kong însă creștinii se bucurau de libertatea religioasă garantată de independența sa legală, care recunoștea drepturi umane fundamentale, precum libertatea de conștiință și religie. Creștinii, care formează peste 10% din populația orașului, au organizat manifestații pașnice în timpul protestelor, cântând imnuri și afirmându-și credința.

Mii de oameni au ieșit astfel pe străzi și mulți protestanți și catolici s-au unit sub o cauză comună alături de demonstranții pro-democrație.

Noua lege a securității naționale, impuse în Hong Kong de către China, interzice secesiunea, subminarea autorității statului, terorismul și colaborarea cu puteri străine. Însă termenii sunt atât de larg definiți încât pot fi folosiți arbitrar pentru a interzice orice formă de dizidență.

Clauzele privind subminarea statului și colaborarea cu o putere străină îngrijorează în mod deosebit minoritățile religioase, în special catolicii și alți creștini.

Clauza privind subminarea autorității statului le interzice practic creștinilor să critice guvernul chinez. Înainte de adoptarea legii securității naționale numeroși creștini din Hong Kong au fost vocali împotriva nedreptăților comise în China continentală.

„Acum mulți se tem să își exprime îngrijorările cu privire la subiecte care pot fi definite ca secrete de stat”, a declarat pentru National Review un avocat catolic care lucrează la o instituție financiară din oraș, acesta dorind să îi fie păstrată anonimitatea din cauza temerii că ar putea intra în vizorul autorităților.

Clauza privind colaborarea cu o putere străină le interzice creștinilor să caute ajutor în străinătate, inclusiv la Vatican. Suveranul pontif fiind în Roma, Biserica Catolică este o instituție străină, potrivit definiției autorităților chineze.

„Această măsură poate fi folosită cu ușurință pentru a ataca și penaliza bisericile, în special în diocezele catolice care primesc instrucțiuni și directive de la Vatican”, a declarat un alt avocat catolic din Hong Kong pentru National Review.

„Bisericile pot fi desființate și bunurile lor confiscate, dacă încalcă legea”, a adăugat acesta, avertizând că încălcarea oricăreia din clauzele legii securității naționale poate fi penalizată cu detenție pe viață.

Principala problemă este că Hong Kong-ul nu are nicio putere în fața unor astfel de sentințe și nu există nicio garanție că persoanele acuzate sau suspectate de încălcarea noii legi nu vor fi extrădate în China continentală, pentru a fi judecate acolo.

Dar, potrivit legii, acuzații ar trebui judecați fără un juriu în Hong Kong. Autoritățile de la Beijing au renunțat la legea privind extrădările propusă în 2019, care a provocat protestele masive în Hong Kong, noua lege a securității naționale aducând sistemul judiciar chinez în Hong Kong.

Legea fundamentală din Hong Kong garanta libertatea de expresie și religie, dar legea securității naționale are întâietate în fața acesteia, motiv pentru care teama de persecuții a început deja să se facă simțită.

Reprezentanții principalelor culte religioase au fost convocați la o întâlnire cu autoritățile în luna iunie, înainte de implementarea legii și și-au exprimat sprijinul pentru aceasta ulterior.

„Se pare că sunt îndeaproape monitorizați de către guvern”, a declarat unul din avocații catolici intervievați.

Cardinalul Tong, administratorul apostolic al Hong Kong-ului, a îndemnat guvernul să „asculte vocile oamenilor”, în timpul protestelor din 2019. Însă, după întâlnirea cu autoritățile, a oferit o declarație care a sunat într-o notă total diferită, afirmând că legea securității naționale „nu amenință libertatea religioasă”.

Doar câțiva lideri creștini s-au pronunțat în continuare în favoarea mișcării pro-democrație. Cardinalul Joseph Zen, un fost episcop al orașului, s-a declarat împotriva legii securității naționale. Un critic îndelungat al regimului comunist chinez, din cauza încălcării drepturilor omului, acesta a declarat că este pregătit să fie arestat sub noua legislație.

Unii pastori creștini s-au pronunțat și ei curajos împotriva noii legi, precum președintele Convenției Baptiste din Hong Kong, acesta fiind însă forțat să își retragă declarațiile, pentru a-și proteja biserica.

Alți lideri creștini au decis să își exprime îngrijorările într-o manieră mai sigură: episcopul Joseph Ha, care anterior a susținut mișcarea pro-democrație, s-a abținut de la a critica public noua lege, însă și-a îndemnat enoriașii să poarte crucifixe pe stradă.

Mulți catolici din Hong Kong se tem că Vaticanul este influențat de către Partidul Comunist chinez. În 2018, papa Francisc a ajuns la un acord cu guvernul de la Beijing pentru numirea de episcopi în China continentală. Acordul urmează să expire în septembrie, iar mizele sunt ridicate pentru Vatican în tentativa sa de a-și păstra rolul limitat în viața creștinilor catolici din China.

Drept urmare, papa a evitat să își menționeze îngrijorările privind libertatea religioasă în Hong Kong, abătându-se de la un discurs planificat, potrivit unor relatări.

Liderul orașului, Carrie Lam, o catolică, a fost aleasă cu speranța că va asigura autonomia Hong Kong-ului, dar aceasta a susținut linia Beijingului în suprimarea protestelor și interzicerea dizidenței. Mulți catolici din Hong Kong sunt consternați de conducerea sa.
 

Sursa: ziare.com