Crucea de pe turla bisericii din Buhalniţa a fost sfinţită

17 Februarie 2020 19:06 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Enoriaşii din satul Buhalniţa, comuna Hangu, judeţul Neamţ, dar şi credincioşi din mai multe părţi ale ţării au avut bucuria de a participa duminică, 16 februarie 2020, la sfinţirea crucii de pe turla mare a bisericii parohiale.

Aceasta a stat pe parcursul Sfintei Liturghii în Biserica cu hramurile „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” şi „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. În dangătul clopotelor şi al cântărilor religioase, crucea a fost scoasă în procesiune de preotul paroh Cristian Dăscălescu şi de protosinghelul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamţ. Apoi a fost aşezată în curtea sfântului locaş, unde s-a oficiat slujba Aghesmei. În cuvântul adresat celor prezenţi, preotul paroh Cristian Dăscălescu a făcut referire la importanţa Sfintei Cruci în viaţa oamenilor. De asemenea, parohul de la Buhalniţa a îndemnat oamenii să cinstească Sfânta Cruce şi se să încredinţeze ocrotirii lui Dumnezeu. Oamenii de toate vârstele care au avut prilejul să participe cu evlavie şi cu bucurie la acest moment important din viaţa Parohiei Buhalniţa au sărutat Sfânta Cruce, iar apoi au participat la o agapă frăţească.

Amintim că biserica din Buhalniţa, ctitorie a voievodului Miron Barnovschi din anul 1629, se află într-un proces de restaurare şi de consolidare, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. Până în luna iulie 2020, data finalizării proiectului, se vor întreprinde o serie de lucrări atât la interior, cât şi la exterior. În acelaşi timp, vor fi întreprinse lucrări şi la alte două obiective din ansamblul parohial (clopotniţa şi aşezământul social-filantropic), din donaţiile oamenilor care se vor regăsi în această lucrare ori de câte ori vor privi spre ea. Credincioşii parohiei şi cei ce preţuiesc locaşul de închinăciune din Buhalniţa au şansa să se numere printre ctitorii pomeniţi până la sfârşitul veacului în cadrul sfintelor slujbe.

Citește alte articole despre: slujire, sfințire, credinţa, cruce, Buhalnița, preoţi, credincioși

De la același autor

Ultimele din categorie