Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor

Social

Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor

    • Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor
      Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor

      Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor

Sâmbătă, 15 februarie, cu ocazia "Zilelor orașului Bușteni", Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni a primit din partea Fundației Culturale "Bartoc" certificatul de intrare în Cartea Recordurilor a Crucii Eroilor Neamului din Masivul Bucegi, care atestă că este cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată la peste 2291 metri.

 

Cu această ocazie a fost semnat și Protocolul de parteneriat și colaborare între Consiliul local al Orașului Bușteni, Fundația Culturală "Bartoc" și Asociația Rotary Club Valea Prahovei, prin care se va realiza un program complex de "restaurare, reabilitare, conservare și revitalizare a Monumentului Eroilor de pe Muntele Caraiman".

Acordul de parteneriat prevede și realizarea studiului istoric al obiectivului, ridicarea topografică a zonei, studiu geologic, precum și inițierea unei campanii de strângere de fonduri intitulată "Dați un ban pentru Caraiman". 

*****

Crucea Eroilor Neamului din Masivul Bucegi sau Crucea de pe Caraiman a fost realizată prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926-1928 "întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei", conform înscrisului de pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

Potrivit documentelor de la vremea respectivă, realizatorii structurii metalice au fost Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia, proiectanţii - inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, iar dirigintele de şantier a fost Nicu Stănescu.

Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii Constantin Procopiu şi Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Construcţia monumentului a început în anul 1926 şi s-a finalizat în august 1928, Regina Maria urmărind îndeaproape execuţia până la finalizarea ei.

Soclul monumentului a fost realizat în anul 1930 din beton armat îmbrăcat în piatră de calcar fasonată şi rostuită. Soclul a fost construit la doi ani după sfinţirea Crucii, iar pentru o mai bună încastrare a ei, iniţial aceasta fiind introdusă direct în stâncă.

Citește despre: