Ctitoriile Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Răsărit şi Apus

Patriarhia Română

Ctitoriile Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Răsărit şi Apus

Anul acesta, 2013, se împlinesc 1700 de ani de la adoptarea Edictului de la Mediolanum din anul 313 d.Hr., act crucial în istoria creştinismului prin care Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337 d.Hr.), în înţelegere cu împăratul Licinius (308-324 d.Hr.), a acordat libertate de manifestare creştinismului, supus, până atunci, unor îndelungate şi mari persecuţii, începute încă din secolul I d.Hr., pe vre­mea împăratului Nero (54-68 d.Hr.) şi ajunse la apogeu chiar la începutul secolului al IV-lea d.Hr., în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305 d.Hr.) şi Galeriu (305-311 d.Hr.).

Ca urmare a hotărârii de la Mediolanum (astăzi Milano) persecuţiile anticreştine au încetat, Biserica şi-a recuperat, odată cu libertatea vieţii religioase, proprietăţile ce-i fuseseră confiscate şi, mai mult decât atât, a început o intensă activitate de construire a numeroase locaşuri de cult în toate părţile Imperiului Roman dintre care cele mai însemnate sunt rodul iniţiativelor ctitoriceşti personale ale Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena.

În semn de recunoaştere a însemnătăţii cruciale a Edictului de la Mediolanum în istoria creştinătăţii, la propunerea noastră, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în consens cu atenţia acordată acestui moment în întreaga lume creştină, a hotărât ca Anul 2013 să fie considerat An Omagial al Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena.

Astfel, în întreaga Patriarhie Română au fost organizate în acest an numeroase şi semnificative manifestări menite să cinstească memoria Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în conştiinţa Ortodoxiei Româneşti.

Între aceste expresii de vie şi pioasă cinstire a lor, înscriem şi apariţia albumului de faţă, „Ctitoriile Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena în Răsărit şi Apus" me­nit să contribuie la o mai bună cunoaştere a edificiilor religioase construite cu spri­jinul Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena. Importantele ctitorii, a căror construire ei au iniţiat-o în cele mai semnificative zone ale Imperiului, s-au înscris în efervescenţa constructivă generală înregistrată în întregul Imperiu Roman, inclusiv în zona Dunării de Jos, a pământului românesc de astăzi, la răscrucea dintre Imperiul Roman antic şi începuturile Imperiului Bizantin, dintre lumea păgână a antichităţii şi noua civilizaţie creştină.

Binecuvântăm cu bucurie apariţia acestui album la Editura BASILICA a Patriarhiei Române şi felicităm pe autorii şi colaboratorii care au contribuit la alcătuirea, editarea şi tipărirea lui”. (Din Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel)

(Sursa: basilica.ro)