„Cu Dumnezeu alături, suferinţa devine, paradoxal, o bucurie şi o mângâiere“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Cu Dumnezeu alături, suferinţa devine, paradoxal, o bucurie şi o mângâiere“

Conferinţele semestriale preoţeşti din Arhiepiscopia Iaşilor au ajuns la final. Luni, 25 iunie 2012, a avut loc ultima întrunire din seria conferinţelor, cea a preoţilor din protopopiatele Roznov şi Ceahlău. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Nicolae“ din Roznov.

Luni a avut loc ultima conferinţă preoţească din Arhiepiscopia Iaşilor, ce a reunit preoţii din protopopiatele Roznov şi Ceahlău. Conferinţa a avut loc la frumoasa Biserică „Sfântul Nicolae“ din Roznov şi a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Dintre slujitori au făcut parte şi pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov, şi pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău. Răspunsurile la strană au fost date de preoţii celor două protopopiate.

După Sfânta Liturghie au debutat lucrările conferinţei preoţeşti, IPS Teofan deschizând discuţiile referitoare la suferinţă şi înţelegerea ei prin credinţă. În continuare, au rulat mai multe filme tematice, printre care unul privind activitatea medicală a Arhiepiscopiei Iaşilor, şi au fost expuse diapozitive cu fotografii pe tema suferinţei şi cum poate  fi ea vindecată cu ajutorul credinţei.

În cadrul conferinţei, părintele Vasile Bogdan de la parohia Şovoaia, Protopopiatul Roznov, a prezentat referatul „Suferinţa şi înţelegerea ei prin credinţă“, în care a vorbit despre puterea vindecătoare a rugăciunii şi a Tainei Sfântului Maslu. „Proclamarea anului 2012 drept «An omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor» ne arată pe deplin că Sfântul Maslu este taina care reface armonia persoanei, care îi cicatrizează rănile sufleteşti prin puterea Duhului Sfânt prezent în untdelemnul sfinţit cu care este însemnat bolnavul. Rugăciunea Bisericii este de multe ori mai puternică decât a celui bolnav, lucru întărit de minunea vindecării paraliticului adus în faţa Mântuitorului Hristos de cei patru prieteni ai lui. Aceşti prieteni reprezintă Biserica ce se roagă nu doar pentru cei prezenţi, ci şi pentru cei ce sunt în suferinţă, boală, necazuri sau dureri, mai ales atunci când viaţa doare“, a spus pr. Vasile Bogdan.

Conferinţa a continuat cu o serie de discuţii legate de tema întrunirii, preoţii prezenţi aducând mai multe mărturii despre suferinţă întâlnite în activitatea lor pastorală. În încheierea conferinţei, s-au discutat mai multe probleme administrative şi probleme ce ţin de rânduielile tipiconale, iar mai mulţi preoţi parohi din cele două protopopiate s-au înscris în faza a doua a proiectului „Reţea de saituri pentru parohii şi mănăstiri“, dezvoltat de Doxologia Media, urmând ca paginile acestora să fie dezvoltate în următoarele săptămâni.

„Tema conferinţei de astăzi a fost inspirat aleasă, întrucât societatea noastră este dominată de suferinţă trupească şi sufletească. Este necesar pentru credincioşii noştri să înţeleagă că alături de mângâierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pot trece mai uşor de suferinţă. Cu Dumnezeu alături, suferinţa devine paradoxal o bucurie şi o mângâiere. Chiar dacă uneori suferinţa nu poate fi îndepărtată, credinţa în Mântuitorul Hristos ne ajută să trecem prin suferinţă şi să o depăşim“, a declarat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov.

„Ne-am bucurat în mod cu totul special de venirea Înalt Preasfinţitului în mijlocul nostru şi de împreuna-slujire a Sfintei Liturghii. Soborul de slujitori a fost format din cinci preoţi ai protopopiatului nostru şi din cinci preoţi ai protopopiatului Roznov“, a spus pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.