Cultură și spiritualitate isihastă la Facultatea de Teologie din Arad: conferință dedicată Sfântului Dumitru Stăniloae
În seara zilei de 23 mai, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a organizat, în Sala „Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, o conferință teologică de înaltă ținută academică, având ca temă isihasmul în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae. Evenimentul, intitulat „Breviarul isihast al părintelui Dumitru Stăniloae. Geneză și semnificații”, a fost susținut de părintele Michel van Parys, monah al Mănăstirii Benedictine Chevetogne (Belgia) și colaborator al Colegiului Pontifical Grec din Roma.
Conferința a fost completată de un moment artistic oferit de grupul cameral Procord, de la Catedrala Veche din Arad, care a susținut un recital muzical de înaltă sensibilitate.
În cadrul aceleiași manifestări a fost lansat și primul volum al lucrării Învierea lui Lazăr de-a lungul secolelor (125–1486), semnat de Pr. Prof. Dr. Bogdan Tătaru-Cazaban – cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Moderatorul evenimentului a fost Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. În deschiderea evenimentului, Părintele Decan a arătat faptul că această manifestare academică, teologică și culturală este o continuare a Simpozionului Internațional: Dogma de la Niceea și importanța mărturisirii acesteia în lumea actuală. Modele de mărturisitori: Sfinții Ilarion Felea și Dumitru Stăniloae, această manifestare științifică fiind organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
Momentul următor al acestei seri culturale și teologice a fost constituit din prezentarea lucrării Părintelui Prof. Univ. Dr. Bogdan Tătaru-Cazaban. Astfel, după ce Părintele Decan a prezentat un scurt profil bio-bibliografic al autorului, Părintele Bogdan Tătaru-Cazaban a prezentat cuprinsul lucrării sale, care a văzut recent lumina tiparului, fiind prima lansare a acestui volum. Autorul ei a prezentat la început istoria alcătuirii acestui volum, urmând ca mai apoi să prezinte aspectele teologice dezvoltate în această carte dedicată Învierii lui Lazăr: Simbolul baptismal al Învierii lui Lazăr; Simbolul penitențial al lui Lazăr, precum și simbolul sacramental al acestei minuni, ca prefigurare a dezlegării de păcate în Taina Pocăinței. Lucrarea, așa după cum a precizat autorul ei, prezintă și o istorie a cultului lui Lazăr în Bizanț și în Occident, precum și devoțiunea față de moaștele Sfântului.
Ultimul moment al serii l-a reprezentat conferința susținută de Michel von Parys. După prezentarea conferențiarului de către Pr. Bogdan Tătaru-Cazaban a urmat susținerea lucrării, care a făcut referire la cele 5 conferințe susținute în anul 1974 de către Părintele Profesor Dr. Dumitru Stăniloae, la mănăstirea Chevatogne din Belgia sub genericul: Breviarul isihast. Aceste conferințe aveau să fie publicate în Occident de către teologul Olivier Clement sub titlul Rugăciunea lui Iisus și experiența Duhului Sfânt. Mai apoi, Părintele Michel van Parys s-a referit la Filocalia tradusă de către Părintele Dumitru Stăniloae în limba română. Părintele Stăniloae, a arătat autorul, avea percepția că isihasmul românesc are propria sa particularitate, care o diferențiază de spiritualitatea romano-catolică sau de cea a celorlalte popoare ortodoxe. În continuare, părintele conferențiar s-a referit la Părintele Benedict Ghiuș, „liderul mișcării isihaste din România”, precum și la ucenicul acestuia, Părintele Andre Scrima, care a desfășurat o activitate teologică și duhovnicească impresionantă în Occident. Lucrarea redactată de către Pr. Michel van Parys în limba franceză a fost citită în traducerea românească de către Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
Evenimentul a reunit teologi, studenți și iubitori ai spiritualității ortodoxe, oferind un prilej de reflecție asupra dimensiunii mistice a credinței și asupra contribuției remarcabile a Părintelui Dumitru Stăniloae la teologia românească și universală. Avem convingerea că și prin această conferință teologică de excepție, Facultatea de Teologie Ortodoxă aduce o mărturie creștină în mijlocul cetății Aradului, demonstrând faptul că teologia este un important factor de coeziune socială.