Curs de formare catehetică pentru preoții din județul Neamț
Pe data de 24 ianuarie, la sediul Protopopiatului Roznov, a avut loc un curs de formare catehetică destinat preoților din județul Neamț, participanți la Concursul Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a.
Organizat sub egida Patriarhiei Române, acest eveniment s-a înscris în tematica Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române și al Anului Comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
Cursul a fost coordonat de părintele profesor dr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, beneficiind de sprijinul părintelui protopop Camelian-Liviu Gurbet și al preoților responsabili cu catehizarea din protopopiatele județului.
În deschiderea întâlnirii, părintele Bogdan Racu a evidențiat importanța lucrării catehetice, subliniind că obiectivul principal al concursului nu este doar câștigarea acestuia, ci mai ales rodirea lucrării catehetice în rândul tinerilor și copiilor. Mesajul său a pus accent pe stabilirea unui scop clar al proiectelor, pe măsurarea rezultatelor și pe continuitatea activităților catehetice dincolo de acest concurs.
Părintele Ștefan Zaharia, responsabil de cateheză în Protopopiatul Piatra Neamț, a oferit preoților detalii despre structura concursului, prezentând modele de titluri sugestive pentru cateheze și oferind exemple de activități concrete care să implice comunitatea parohială.
În cadrul sesiunii, doi invitați speciali au adus contribuții valoroase: preoteasa prof. Daniela Simian și fotograful Cristian Florea.
Daniela Simian, profesor metodist pentru disciplina Religie și director de școală, a prezentat aspecte esențiale legate de organizarea unui proiect catehetic, subliniind pașii necesari: alegerea unui titlu relevant, definirea grupului-țintă, stabilirea obiectivelor, implicarea unei echipe de profesori și învățători, precum și adaptarea proiectului la nevoile comunității parohiale. Totodată, dumneaei a prezentat aspectele care stau la baza evaluării corecte a proiectelor. În plus, aceasta a insistat asupra importanței lucrării directe cu tinerii, ca o formă de apropiere între slujitorii Bisericii și comunitate.
Cristian Florea a oferit o perspectivă practică asupra realizării fotografiilor care vor însoți proiectele, evidențiind rolul unei imagini de calitate în comunicarea mesajului catehetic. Sfaturile sale au vizat atât compoziția și lumina, cât și emoția și mesajul din spatele unei fotografii, pentru a reflecta frumusețea lucrării catehetice și a întâlnirilor duhovnicești din parohii.
Evenimentul s-a încheiat prin implicarea preoților într-un exercițiu, aceștia fiind împărțiți pe echipe, fiecare având de realizat un titlu de cateheză, o scurtă descriere a unui moment catehetic, un element de portofoliu și o sugestie de scenariu pentru o fotografie. Preoții participanți și-au exprimat aprecierea pentru organizarea întâlnirii și au plecat pregătiți pentru participarea la concurs, fiind încurajați să desfășoare activități catehetice rodnice, menite să apropie tinerii de valorile credinței ortodoxe.
Participarea la acest training a fost o experiență extrem de valoroasă, oferindu-mi atât cunoștințele, cât și abilitățile necesare pentru realizarea unui proiect sau portofoliu conform criteriilor și cerințelor stabilite pentru întocmirea unui portofoliu de succes. Am avut privilegiul de a asculta prelegeri susținute de profesioniști în domeniul catehezei și al artei fotografice, iar informațiile împărtășite au fost deosebit de utile în activitatea mea pastorală. Cu ajutorul lui Dumnezeu, intenționăm să punem în practică proiecte catehetice care să fie nu doar teoretice, ci și aplicative, având scopul de a adânci și întări credința în inimile tinerilor și copiilor care vor participa la aceste activități. Mulțumesc trainerilor pentru sprijinul acordat și mă rog ca Dumnezeu să binecuvânteze toate activitățile viitoare!, (Pr. Grigore Guzun, Parohia Țepeșeni, Protopopiatul Piatra Neamț)
Participarea la acea întrunire de pregătire a preoților, în vederea participării la concursul catehetic, a fost pentru mine o experiență plăcută, atât prin bucuria pe care o ai fiind cu semenii tăi, cât și prin faptul că informațiile și îndemnurile ne-au fost transmise cu multă blândețe, înțelegere și disponibilitate. Cu toate că poate părea firesc, totuși faptul că am început cu rugăciune, apoi L-am simțit pe Mântuitorul Hristos cu noi prin dăruirea cu care cei prezenți și-au expus ideile și încheierea prin rugăciune și agapă, m-au făcut să mă simt ca la un eveniment necesar și complet!, (Pr. Andrei Fabian, Parohia Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău)
Întâlnirea de astăzi a fost una folositoare pentru noi, cei care participăm la Concursul Național Catehetic, întrucât am primit foarte multe îndemnuri, sugestii, dar și răspunsuri la curiozitățile pe care le aveam. De asemenea, ni s-au prezentat unele instrumente extrem de folositoare în vederea implementării și organizării activităților catehetice din parohie, precum și etapele de lucru în vederea realizării portofoliului de participare. Aș putea spune că scopul acestor activități catehetice constă în unirea omului cu Hristos, unire și împărtășire de cuvântul hristic., (Pr. Cosmin Melinte, Parohia Vlădiceni, Protopopiatul Piatra Neamț)
(Pr. Murariu Cezar-Ilie, Responsabil Catehizare, Protopopiatul Ceahlău)