Curs de psihoterapie ortodoxă organizat în perioada Postului Mare la Protopopiatul Pașcani
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei a fost organizat, prin Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, în perioada Postului Mare, un Curs de Psihoterapie Ortodoxă la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Târgu Frumos, județul Iași.
Pornind de la experiența tristă că mulți dintre credincioșii care, deși se spovedesc, revin mai apoi cu aceleași păcate, preoții duhovnici au simțit nevoia de a căuta mai atent mijloace eficiente prin care să-i poată ajuta cu dragoste părintească pe cei care cad în diferite patimi. Astfel că, timp de zece zile, în fiecare zi de luni și marți din Postului Mare, Pr. Iulian Negru, inspector în cadrul Sectorului de Misiune, consilier în adicții, formator, terapeut și coordonator al mai multor programe de terapie, prevenție și recuperare a persoanelor dependente și co-dependente, a ajutat un grup de preoți și preotese din Protopopiatul Pașcani să înțeleagă mai bine rolul vindecător al psihoterapiei ortodoxe precum și modul prin care preotul poate fi nu doar duhovnic ci și terapeut al credincioților din parohie.
În această deosebit de importantă lucrare misionară părintele inspector, timp de două zile, a fost ajutat de domnul Frantz Floyd, Misionar OCMC, Orthodox Christian Mission Center – St. Augustin, Florida, USA;director al Centrului ,,Sf. Dimitrie Basarabov” – Cluj Napoca; consilier în adicții, formator, terapeut și coordonatorul mai multor programe de terapie, prevenție și recuperare; coordonatorul Programului Național Antidrog al Patriarhiei Române, împreună cu Pr Iulian Negru.
Cei doi îndrumători au confirmat faptul că bolile sufletești sunt expresia dezechilibrelor datorate multor factori diverși specifici lumii în care trăim. Aceasta îi face pe unii să evadeze din lumea reală, devenită insuportabilă, ducându-i într-o lume imaginară cu efecte degenerative asupra sufletului.
Domnul Floyd a afirmat că Postului Mare este perioada în care credincioșii călăuziți spre Dumnezeu se pot vindeca de propriile lor patimi și căderi, iar Ortodoxia este o știință terapeutică și o metodologie al cărei scop fundamental este acela de a-l vindeca pe om de propriile boli sufletești.
Victor Frankl spune că o cauză majoră a bolilor este lipsa de sens a vieții.
Intre multele lucruri interesante, participanții la acest training de formare continuă au redescoperit valoarea celor “3C”:
Comunicare, Comuniune, Cuminecare și faptul că Teologia creștin ortodoxă are capacitatea de a oferi un sens nou vieții celor căzuți și de a a-i ajuta să se elibereze de diversele patimi pentru ca apoi împodobindu-se cu virtuți să fie conduși la îndumnezeire prin comuniune și unitate cu Dumnezeu.
Un loc special în cadrul prezentării și discuțiilor l-au avut persoanele dependente sau aflate în abstinență. Prin sinceritatea lor am putut afla multe despre dependențe și despre vindecarea lor din perspectiva spiritualităţii ortodoxe.
După Sărbătorile Pascale preoții participanți doresc să pună în practică cele învățate înființând la parohii grupuri de vindecare spirituală.
(Pr. Dan Turcu)