Cursuri preoțești la Miclăușeni – PS Damaschin Dorneanul și pr. Radu Preda, alături de clericii participanți

24 Octombrie 2019 17:05 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Preoții prezenți la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie s-au întâlnit joi, 24 octombrie 2019, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” Miclăuşeni, cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi cu părintele conf. dr. Radu Preda, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, clericii înscriși au discutat diferite teme privind actualitatea pastorală.

Ziua a început la Miclăuşeni cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica așezământului monahal aflat în proximitatea Centrului „Sfântul Ilie”. Slujba a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, dimpreună cu părinţii cursanţi rânduiţi în această zi.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Damaschin le-a vorbit preoților despre cum trebuie făcută spovedania slujitorilor lui Dumnezeu: „Spovedania noastră în fața lui Dumnezeu se face totdeauna. Nu trebuie să așteptăm să vină vremea rânduită pe care o are fiecare la un anumit soroc și să se spovedească. Spovedania noastră trebuie să fie de zi și de noapte, de dimineață și de seară. Ori de câte ori ne apropiem înaintea Domnului, de fiecare dată trebuie să fie spovadă, trebuie să fie mărturisire, trebuie să fie vădire a ceea ce suntem noi, pentru ca în duhul acesta al smereniei, al recunoașterii neputinței noastre, să putem împlini slujba Bisericii sau slujba de la strană. Când începem să ne închinăm prima dată, înainte de a da o binecuvântare, ce spunem? «Curățește-mă pe mine, păcătosul», așa se intră în fața Domnului. Dacă nu o să facem așa, se va eroda viața noastră, se va împietri inima noastră”.

După oficierea sfintelor slujbe, conform programului, preoţii grupelor de definitivat şi gradul II au participat la cursurile și atelierele susţinute de cei doi invitaţi.

„Este un lucru mai mult decât îmbucurător pentru faptul că Părintele Mitropolit Teofan acordă o importanță reală acestor cursuri de formare, că nu sunt doar întâlniri de clasă a foștilor seminariști, că într-adevăr au loc schimburi de opinii. Este foarte bun că participă printre cei care țin prelegeri și ierarhi din Mitropolie, care prin acest fel se fac cunoscuți și la rândul lor cunosc potențialul uman al preoților lor. Văzând din exterior, nu pot să fiu decât invidios față de cei care, înainte de-a oferi ei ceva Bisericii, Biserica are grijă să le ofere ceva. Sunt pentru al treilea an implicat, iar tematica pe care o reprezint și încerc să o prezint este cea legată de modul în care Biserica se implică social” , a afirmat părintele conf. Radu Preda.

În perioada 22-31 octombrie 2019, la Centrul „Sfântul Ilie” Miclăușeni are loc sesiunea de toamnă pentru obținerea gradelor profesionale de definitivat și gradul II în preoție. Întâlnirea este organizată de Sectorul Învățământ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prin Centrul de formare continuă, şi se adresează preoţilor din eparhiile sufragane mitropoliei. Joi, 31 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Miclăușeni.

De la același autor

Ultimele din categorie