Cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție au ajuns la final

30 Septembrie 2020 16:20 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 17 - 25 septembrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Centrul Eparhial din Iași s-au desfășurat cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, la care au participat 73 de preoți din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sesiunea a fost organizată de Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de Formare Continuă, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Tematica a fost de actualitate și s-au expus numeroase subiecte legate de pastorație, duhovnicie, liturgică, predică și cateheză, drept canonic, administrație parohială, pedagogie și științe socio-umane.

Preoții participanți au avut bucuria de a se întâlni cu ierarhi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, cu profesori de seamă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și cu cadre didactice de la alte instituții teologice din Patriarhia Română. S-au desfășurat cursuri și ateliere interactive care au presupus expuneri practice și sesiuni de facilitare a conținutului, toate acestea având menirea de a crește nivelul de cunoaștere teologică și trăire preoțească.

Ca o încununare a procesului de formare profesională, clericii au susținut vineri, 25 septembrie, examenele pentru obținerea gradelor definitivat și II în preoție.

Întrebați „Ce a însemnat pentru Sfinția Voastră această experiență de formare?”, participanții au răspuns: „Un refresh, o actualizare a cunoștințelor teologice, o experiență interesantă și plăcută, un mic concediu și o detașare de cele cotidiene; cred că plec de aici mai pregătit pentru a face față provocărilor contemporane. În general mi-au plăcut temele alese și ne-au fost tuturor de folos. Ne-am bucurat de Liturghia zilnică, de slujbele cu ierarhii noștri, de liniște; a fost o experiență constructivă, plăcută și aș mai reveni. O nouă etapă și o experiență deosebită din toate punctele de vedere”.

Pentru mine, această experiență a avut un rol edificator, întrucât am avut ocazia să mă reîntâlnesc cu părinții profesori care m-au îndrumat pe parcursul anilor de facultate. Mai mult decât atât, m-am bucurat de slujirea Dumnezeieștii Liturghii în fiecare dimineață dar și de buna colaborare cu departamentele Centrului Eparhial. (pr. Moaleș Cristian)

Ultimele din categorie