„Darul Vieții” – Un concurs de creație literară pentru studenții specializării Asistență Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă

Arhiepiscopia Iaşilor

„Darul Vieții” – Un concurs de creație literară pentru studenții specializării Asistență Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă

În data de 31 martie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a găzduit un eveniment destinat promovării valorilor fundamentale ale vieții, precum credința în Dumnezeu și iubirea față de semeni, în cadrul proiectului Luna pentru Viață, coordonat de Departamentul Pro Vita al Sectorului de Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. 

Concursul de eseuri, proiecte și creație literară „Darul Vieții” a oferit oportunitatea studenților cu abilități de scriere de la Specializarea Asistență Socială să își exprime viziunea despre viață ca „dar” și despre datoria de a o proteja, ghidați fiind de învățăturile Bisericii Ortodoxe.

Tema concursului „Darul Vieții” a fost profund ancorată în convingerea că viața umană este un dar de la Dumnezeu, iar fiecare are responsabilitatea de a o proteja, îngriji și sprijini. În acest context, studenții au fost invitați să reflecteze asupra importanței vieții și asupra modului în care iubirea față de semeni se poate manifesta în viața de zi cu zi. Competiția a fost organizată pe patru categorii: Poezie, Proiect, Eseu și Scenetă/Teatru.

Evenimentul a fost marcat de o atmosferă emoționantă generată de citirea creațiilor special pregătite de către studenți. Participanții au avut posibilitatea alegerii câștigătorilor fiecărei categorii, prin vot secret înmânat coordonatorilor evenimentului. Câștigătorii fiecărei categorii au fost recompensați cu premii constând în cărți de studiu și de rugăciune, pentru aprofundarea cunoașterii și întărirea credinței, dar și cu agende, pentru a încuraja lucrarea constantă a talanților scrierii creative, pe care aceștia i-au primit în dar.

Câștigătoarea categoriei Poezie, Daria Palaghia, a reușit să cuprindă în versurile poeziei „Mărțișor” desăvârșirea iubirii față de Dumnezeu și față de semeni. Povestea unei femei smerite, care vinde mărțișoare pentru a-și câștiga pâinea, lăsând libertatea cumpărătorului de a stabili prețul cuvenit, subliniază că adevărata valoare a darului stă în intenția și dragostea cu care este oferit, căci doar aceia care au iubire în ei pot oferi cu adevărat.

„Bunătatea-n sinea ei,

E-o virtute dacă vrei

Poți s-o ai, s-o dăruiești 

Sau în inimi s-o sădești.

...

De-am vedea că buni a fi

Înseamnă a oferi,

Căci a da, pot doar acei

Care au dragoste-n ei!” („Mărțișor” - Daria Palaghia)

Categoria Proiect a fost câștigată de ocupanta locului al doilea la categoria Poezie, Alexandra-Andreea Calinciuc (anul II), poezia prezentată făcând parte dintr-un volum mai amplu de lucrări. Poezia „Creștine” explorează tema despărțirii, dar și a căutării spirituale în context de iubire și rugăciune, astfel încât omul drag să găsească drumul împlinirii prin credință. De asemenea, face referire la drumul propriu, al autoarei, ca purtătoare de doruri și de păcate, în căutarea unui sens mai profund al existenței.

„...Îi povestesc totul şi Îi spun să mă lumineze 

Și mă tot rog...calea să o găseşti, creştine. 

În suflet multe flori să-mi planteze 

Ca să-ți indic drumul către alte destine. 

 

Tu, creştinul meu cu ochii căprui,

Sper că în dragoste te-am îmbrăcat.

Dar aşa suntem noi scriitorii, 

Purtători de dor și de păcat”. („Creștine” - Alexandra-Andreea Calinciuc)

Eseul câștigător „Darul vieții – între iadul deznădejdii și bucuria Învierii” semnat de studenta Maria Dragomir (preudonim), singurul înscris la categoria Eseu, a captat atenția participanților prin accentuarea rolului asistenței sociale de vocație divină, scopul său nefiind doar asigurarea supraviețuirii, ci acela de a oferi o „a treia șansă” la viață, prin redobândirea demnității și reintegrarea în societate a celor vulnerabili.

„... Asistența socială nu este doar o meserie, ci o chemare de a participa la lucrarea lui Dumnezeu, de a fi părtaș la renașterea celor pierduți. Între iadul deznădejdii și bucuria învierii există o punte, iar aceasta este întinsă de mâinile celor care nu renunță la oameni. Fiecare suflet salvat este o dovadă că moartea nu are ultimul cuvânt și că învierea este o realitate trăită chiar și aici, pe pământ....” („Darul vieții – între iadul deznădejdii și bucuria Învierii” - Maria Dragomir)

Premiul pentru Scenetă/Teatru a fost acordat singurului înscris la această categorie, Alexandru Horghidan (anul I), pentru sceneta „Să înceapă primăvara!”. Scrierea, pusă în scenă cu ajutorul colegilor participanți din anii I și II Asistență Socială, a reamintit publicului că „darul vieții” este într-un proces continuu de așteptare, învățare, acceptare, smerenie, iubire și creștere.

„... Eu sunt Mărțișor! Am un singur dor! Să vestesc tuturor zorii zorilor! Lumina copiilor, căldura bătrânilor, iubirea părinților, sfiala fetelor, curajul băieților, iubirea românilor! În toate s-avem spor, pace oamenilor! ...” („Să înceapă primăvara!” - Alexandru Horghidan)

Scrierea creativă stimulează gândirea și abilitățile de auto-reflecție, dar ajută și la formarea unei comunicări empatice și eficiente – un element esențial în asistența socială. „Darul Vieții” a conturat idee că arta cuvântului poate deveni un mijloc de vindecare și bucurie, iar fiecare lucrare a fost o dovadă a angajamentului studenților față de cele trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea.

 „Am sentimentul că am fost premiată de Doamne Doamne ascultându-vă în acest concurs!”, a mărturisit studenților, copleșită de emoție, maica lect. univ. dr. Polixenia Nistor, coordonatorul concursului.

Putem concluziona că acest concurs a fost un real prilej de reflecție spirituală și de încântare în fața vieții, cu credință și iubire de oameni, inspirând tinerii studenți să rămână fideli valorilor creștine și să continue să își exprime gândurile și sentimentele prin scris! (asist. univ. drd. Oana-Andreea Neagu)

Citește despre: