Datoriile la stat vor putea fi reeşalonate

Social

Datoriile la stat vor putea fi reeşalonate

Firmele private din România vor putea beneficia de reeşalonarea datoriilor la stat, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată, duminică, de Guvern. Eşalonarea se va face pe o perioadă de până la cinci ani şi este oferită şi companiilor de stat, dar şi persoanelor fizice.

Eşalonările se vor aplica datoriilor gestionate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), referitoare, de exemplu, la impozitul pe profit sau pe venit şi la accize. Contribuabilii care doresc eşalonări ale acestor datorii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care prezentarea de garanţii şi, în cazul firmelor, existenţa unor comenzi în derulare, să nu fie în insolvenţă sau să nu se găsească în procedură de dizolvare. "Scopul acestui act normativ este de a sprijini firmele, întreprinzătorii care au perspectivă de dezvoltare economică, se află în faţa unor comenzi pe care le-ar putea derula, au viitor economic, dar au probleme în aceste momente, determinate de dificultăţile financiare generate de criză. Avem interesul ca firmele care sunt pe piaţă să nu intre în incapacitate de plată sau insolvenţă", a spus premierul Emil Boc.

Garanţii între 10 şi 40% din valoarea datoriilor

Potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, contribuabilii care vor solicita eşalonare la plată trebuie să constituie o garanţie. Garanţiile pot fi garanţii reale sau o scrisoare de garanţie. "Dacă eşalonarea este peste un an, se constituie o garanţie suplimentară de 10%, iar dacă firma solicită eşalonare de până la cinci ani, garanţia suplimentară ajunge la 40%. Ca facilitate, pentru firmele care constituie garanţie prin scrisoare de garanţie, se va suporta o dobândă de 0,03%, în timp ce contribuabilii care constituie garanţii reale vor suporta dobândă de 0,04%", a menţionat ministrul.

În cazul persoanelor fizice care solicită eşalonarea datoriilor, dar creanţele supuse eşalonării sunt mai mici de 5 mii de lei, nu se constituie garanţii, iar în cazul persoanelor juridice nu se solicită garanţii la creanţe sub 20 mii de lei, a precizat Ialomiţianu. O altă condiţie pentru contribuabilii care solicită eşalonări constă în depunerea declaraţiilor fiscale până în momentul în care aceştia solicită această eşalonare. Totodată, solicitanţii de reeşalonări trebuie să se găsească în dificultate economică, dar să poată demonstra că au capacitatea financiară de a-şi plăti obligaţiile în perioada acordării eşalonării.