„Dialoguri studențești”, pentru tinerii din ASCOR și ATOR

Arhiepiscopia Iaşilor

„Dialoguri studențești”, pentru tinerii din ASCOR și ATOR

La puțin timp după începerea anului universitar, pe data de 6 octombrie, și-au reluat cursul, la Paraclisul studențesc Sfânta Cuvioasa Parascheva (Biserica Metocul Maicilor) „Dialogurile studențești”. Organizate de către tinerii din ASCOR și ATOR sub îndrumarea părintelui Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru Tineret din Arhiepiscopia noastră, „Dialogurile studențești” sunt un bun prilej de a se adresa întrebări și a se oferi răspunsuri, de cunoaștere personală, de îmbogățire culturală, dar și de primenire sufletească. Noi tinerii, avem nevoie de astfel de clipe în care, să ne întâlnim cu noi înșine.

Seara de marți a avut ca temă libertatea... după care tânjim cu toții. Tot omul caută să fie liber și totuși, liber nu este. Inevitabil, am pus în discuție libertatea spirituală. Putem vorbi despre aceasta în măsura în care ne unim cu Hristos, suprema libertate. Uniți tot mai deplin cu Dumnezeu, ne molipsim și noi de libertate. Grele cuvinte! Dobândim libertate în măsura în care reușinm să-l aducem pe Hristos în prezentul nostru. Doar el ne poate elibera de îndoieli, de frică, de presiunile sociale, de tentația tehnologiei care ne scoate din comuniunea cu persoana de lângă noi. Doar uniți cu Dumnezeu – Izvorul libertății, putem depăși prejudecățile. Doar cu Dumnezeu în viața noastră putem depăși gândurile pesimiste și tot ceea ce ne tentează spre păcat.  Mereu în căutarea echilibrului, a avantajelor, a confortului, marți seara am descoperit totuși că există și constrângeri constructive. Sunt constrângeri ce vin dinafară sau pe care ni le impunem noi (cum ar fi postul), care ne duc, paradoxal, spre libertate. Tinerii au acceptat că, de cele mai multe ori, „constrângerile” părinților față de copii, atunci când sunt practicate cu înțelepciune,  sunt adesea drumul cel mai scurt spre libertate.  Aceste constrângeri sunt șansa lor de a se dezvolta armonios, de a crește și de a deveni puternici și sănătoși.

Invitatul nostru, părintele Ioan Puiu, preot paroh la parohia Rediu-Scânteii, ne-a amintit de pilda Fiului risipitor și de puterea tânărului de a se reîntoarce atunci când nu înțelege libertatea sau o folosește împotriva lui. Una din cele mai iuți modalități de ieși din rătăciere este Tainei Spovedaniei. Spovedania are rolul de a elimina tot ceea ce se interpune între noi și Hristos. Curățirea sufletului este o necesitate vitală într-o viață socială încărcată de griji, incertitudine și compromis. Studenți fiind, libertatea noastră poate cunoște posibilități de manifestare extraordinare. Nu ne rămâne decât să învățăm să descoperim și să alegem ceea ce ne este de folos pentru a trăi o viață frumoasă și acum și întotdeauna.

Personal, mă bucur să iau parte la asemenea conferințe, deoarece gândurile îmi sunt însenitate de sinceritatea participanților, de empatie și de căldura sufletească pe care fiecare tânăr o emană. Sunt convinsă că anul universitar a început bine și va continua într-o maniera plăcută, prielnică dezvoltării personale.

 În fiecare marți, la ora 18:00, la Paraclisul studenților (Biserica Metocul Maicilor). (Georgiana Crețu - ASCOR Iași)

Citește despre: