„Din suflet tânăr pășcănean”, la a II-a ediție

Arhiepiscopia Iaşilor

„Din suflet tânăr pășcănean”, la a II-a ediție

Motto: „Biserica le oferă tinerilor nu doar «ajutor», ci și «adevăr», adevărul unei noi vieți în Hristos”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului  Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei,  Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) Pașcani se pregătește în cadrul celei de a II-a ediții „Din suflet tânăr pășcănean” (30 septembrie - 02 octombrie) să fie gazda a 400 de tineri participanți la eveniment, tineri proveniți din Pașcani și împrejurimi, dar și din filialele ATOR din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor. 

Târgurile de educație se organizează în general în marile orașe, copiilor din provincie fiindu-le inaccesibile aceste evenimente, fie din lipsă de informare sau fie din rațiuni financiare. Astfel, ne-am propus ca tema de anul acesta să fie „Invitație la descoperirea vocației”, ca să le putem oferi tinerilor participanți modalități de descoperire și cunoaștere a sinelui. Prin dezbaterile organizate, tinerii vor fi ajutați de moderatori ca, în urma unei autoanalize, să-și descopere vocația și să se îndrepte spre meseria potrivită.

O altă problemă identificată de-a lungul anilor în lucrul cu tinerii este lipsa comunicării și relaționării acestora cu semenii lor. Noile mijloace media au transformat tânărul, plin de viață altădată, comunicativ, într-un tânăr neînțeles, care preferă să comunice stereotip cu cei de seama lui pe așa zise rețele de socializare, uitând chiar și limba română, care și-a înlocuit orele de mișcare, plimbare cu bicicleta, tenis sau orice altă activitate fizică, în ore interminabile petrecute în fața unui ecran inert. Tânărul modern al zilelor noastre a uitat să relaționeze. De fapt, preferă să nu mai relaționeze, iritându-se  atunci când este pus să vorbească liber în fața unui grup sau să-și argumenteze părerea atunci când este nevoie.  Așadar, proiectul nostru își propune să-i scoată pe cei 400 de tineri din casă, să uite de tabletă și smart-phone-uri pentru trei zile și să-i aducă împreună într-un spațiu organizat, punându-i în situații reale de comunicare și relaționare cu semenii lor.

Activitățile întâlnirii sunt structurate pe parcursul a trei zile. În prima zi, tinerii vor fi primiți la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”, unde vor lua parte la o conferință susținută de pr. Cătălin Vatamanu, lector la Universitatea „Al. I. Cuza”, în cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”- Iași, după care vor fi invitați să intre în dialog cu părintele conferențiar prin intermediul întrebărilor și a răspunsurilor. În cea de-a doua zi, tinerii vor participa la slujba Sfintei Liturghii într-un spațiu amenajat în fața Catedralei ce se construiește cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. După slujbă, ne vom deplasa în foaierul Primăriei, unde ne vom împărți pe grupe și, pe parcursul a două sesiuni, participanții vor fi îndrumați de moderatori să-și descopere cunoștințele și deprinderile pe care le au în vederea alegerii profesiei. După amiaza se organizează o deplasare la Ruginoasa pentru vizitarea Palatului „Al.I. Cuza”, urmată de activități sportive - volei, tenis, fotbal, șah, tir cu arcul și jocurile olimpice. Seara se va încheia cu o defilare prin Pașcani cu torțe, stindarde și steaguri, încununată de cântece ale tinerilor. În cea de-a treia zi, duminică 2 octombrie, vom participa la slujba Sfintei Liturghii, după care vom servi masa și vom avea parte de un program artistic ce va valorifica aptitudinile tinerilor. Mulțumim tuturor partenerilor implicați în proiect - Primăriei Pașcani, care ne-au sprijinit financiar, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin sectorul de Misiune, tuturor Liceelor și Școlilor Gimnaziale din Pașcani și nu în ultimul rând preoților din Protopopiatul Pașcani care s-au arătat deschiși și înțelegători unui asemenea proiect.

Efortul nostru își dorește să-i ajute pe tineri să-și cunoască vocația pe care o au acum, la vârsta alegerilor, dar totodată să afle că suprema vocație a creștinului este sfințenia și la aceasta suntem chemați cu toții. Nădăjduim în același timp că aceste activități creează contextul în care tinerii află Adevărul și dobândesc curajul și bucuria de a-L mărturisi mai departe, devenind astfel Apostoli ai lui Hristos în lume. (Pr. Dumitru Rusu - Președinte ATOR Pașcani)

Citește despre: