Doar jumătate dintre copiii care vor intra în clasa I au fost evaluaţi
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, până la sfârşitul acestei săptămâni doar 216 copii fuseseră supuşi evaluării psihosomatice, prevăzută de lege înainte de a intra în clasa I sau în clasa pregătitoare, dintr-un total de 486.
Conform metodologiei în vigoare, evaluarea psihosomatică se face pentru copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2012, nu au frecventat grădiniţa şi doresc înscrierea în clasa I, pentru cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012 şi doresc să se înscrie în clasa I, pentru copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2012 şi doresc înscrierea în clasa pregătitoare, precum şi pentru cei care împlinesc 7 ani până la 31 august 2012 şi doresc înscrierea în clasa pregătitoare. Evaluarea se face de către echipe formate din profesorul consilier şcolar, o educatoare şi un învăţător.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a realizat până la sfârşitul săptămânii trecute evaluarea psihosomatică a unui număr de 216 copii, dintr-un total de 486.
Inspectorul general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat că în judeţ s-au organizat patru centre de evaluare fixe, dar şi o echipă mobilă, care să se deplaseze în zonele unde se constată că există un număr mai mare de copii care, la cererea părinţilor, trebuie evaluaţi. Carcalete a spus că scopul echipei mobile este de a veni în sprijinul părinţilor, în ideea de a nu-i obliga să se deplaseze cu copiii spre centrele fixe, ceea ce ar implica pe lângă timpul investit şi costuri de deplasare.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că introducerea clasei pregătitoare este necesară creşterii performanţelor şcolare, în condiţiile în care România este sub media europeană în ceea ce priveşte rata de cuprindere a copiilor în învăţământul preşcolar. Ministrul a dat asigurări că şcolile vor avea baza materială necesară pentru organizarea claselor pregătitoare, însă a refuzat să facă publice cheltuielile pe care ministerul şi le propune, pentru a nu afecta procesul licitaţiilor publice. Potrivit acestuia, 108.000 de cadre didactice au fost pregătite anul trecut, din fonduri europene, de la Banca Mondială şi din bugetul ministerului, iar anul acesta resursele pentru training se vor concentra asupra învăţătorilor care vor prelua clasa pregătitoare.
Conform unor estimări menţionate de ministru, anul acesta circa 100.000-150.000 de copii vor intra în clasa pregătitoare.