Dominica – învățătoarea care dă o șansă copiilor încă neșcolarizați

Astăzi dorim să v-o prezentăm pe Dominica – una dintre învățătoarele pe care le-am descoperit aici și care a acceptat să ne ajute făcând meditații cu copiii. Ne-am propus, cu ajutorul ei, să îi învățăm pe cei mici să scrie și să citească.

De aproape 10 ani, de când am venit pentru prima dată în Kidamali, una dintre preocupările noastre principale a fost aceea de a „investi” sau, mai bine spus, de a ne preocupa de educația copiilor și a tinerilor pe care i-am cunoscut aici.

În Tanzania, pentru a merge la școală, e necesar să ai uniformă și să plătești taxa de înscriere. Din această pricină, mulți copii nu își permit să meargă la școală. În acești ani am reușit să oferim peste 500 de burse pentru a plăti școlarizarea copiilor din satul nostru și nu numai. Dar nu doar taxele sunt importante, ci și ajutorul care constă în încălțăminte, rechizite, uneori chiar hrană.

Astăzi dorim să v-o prezentăm pe Dominica – una dintre învățătoarele pe care le-am descoperit aici și care a acceptat să ne ajute făcând meditații cu copiii. Ne-am propus, cu ajutorul ei, să îi învățăm pe cei mici să scrie și să citească. Orele de meditație se fac la ea acasă, în satul Ipwasi, cu o parte dintre copiii care sau tinerii care nu au mers niciodată la școală și pe care am dori să-i pregătim pentru intrarea în sistemul educațional.

Copiii stau grămadă în jurul învățătoarei lor. Birou sau masă de scris nu au. Scriu direct pe pământul bătătorit al casei Dominicăi – dar asta nu îi oprește să fie bucuroși, să afle tainele alfabetului și, sperăm noi, o altă viață. Vor descoperi încetul cu încetul tainele poveștilor africane și ale basmelor, vor putea descoperi lumea din depărtări în atlasele de geografie sau în enciclopedii.

Liderul african Nelson Mandela spunea că „educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”. Noi nu ne propunem să schimbăm lumea, dar vrem să o facem mai frumoasă pentru copiii din satul nostru, cu ajutorul unor oameni ca Dominica.

Intrați aici, dacă doriți să sprijiniți activitatea Centrului Misionar Ortodox din Kidamali, Tanzania.

 

Ultimele din categorie