„În drum spre Iași” – eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri la Iași

29 Noiembrie 2018 14:00 Social

Luni 3 decembrie 2018 ora 18.30 la Sala „Iustin Moisescu” din incinta Ansamblului Mitropolitan va avea loc spectacolul „În drum spre Iași”, care face parte din proiectul „România Mare se face cu români mari”, finanțat de Ministerul Culturii.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. În deschiderea evenimentului se va susține un cuvânt despre importanța istorică a Marii Uniri.

Spectacolul „În drum spre Iași” este realizat de Asociația Culturală Zona și este  dedicat Anului Centenar al Marii Unirii. Acțiunea este plasată în perioada retragerii trupelor de la București la Iași, la finalul Primului Război Mondial. Spectacolul ne face cunoștință cu o familie formată din două surori, neveste de colonei, ai căror soți sunt plecați la război, pe care le surprindem într-un mare freamăt fiindcă în casa lor, aflată undeva pe drumul spre Iași, urmează să tragă un general important al Armatei Române. În același timp, din discuția celor două surori rezultă că nu doar bucuria de a-l găzdui pe general le anima, ci și teama de a nu fi descoperite cu „ceva”.Acest ceva sunt propriii lor fii. La masa dată în cinstea generalului se discută, desigur, chestiunea arzătoare a războiului, a mobilizării și a motivației războiului, a necesității unirii tuturor românilor. Aflăm de asemenea că generalul are patru copii, toți încorporați. 

Fiecare personaj are propria lui atitudine față de naționalism, război, unire. Practic, personajele trăiesc situații de excepție, care le schimbă viața ,au propriul comportament față de acestea. Ei sunt tot atîtea oglinzi în care spectatorii se pot reflecta și, mai ales, pot reflecta. Obiectivul principal al acestui spectacol este acela de a ne prezenta o familie românească în momente de încercare, în momente esențiale ale istoriei.

Ultimele din categorie