Dublu eveniment la Parohia Șoimoș din Arhiepiscopia Aradului, în Duminica Sfântului Ioan Scărarul
Duminica a 4-a din Postul Mare, a Sfântul Ioan Scărarul (26 martie 2023), a fost prilej de îndoită bucurie pentru credincioșii Parohiei Șoimoș, din Arhiepiscopia Aradului, închinată Sfinților Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea, dar și Praznicului Bunei Vestiri a Maicii Domnului.
În locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, la Sărbătoarea celui de al 2-lea hram, de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Pe lângă slujirea liturgică duminicală, a avut loc și sfințirea capelei mortuare de la cimitirul Parohiei, care a fost construită în ultimii ani și de asemenea a fost lansată cartea fostului Preot Paroh Ilie Chebeleu, intitulată „Cronica de la Șoimoș”.
Din soborul slujitor, alături de cei 2 Ierarhi, au făcut parte mai mulți Preoți și Diaconi între care s-au numărat și Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei din Ungaria, Părintele Protosinghel Iustin Popovici, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Părintele Nelu Mercea, Protopopul Lipovei, Părintele Vasile Jivănescu, Preot Paroh la Parohia Șoimoș de 25 ani, începând din anul 1998, fiind al 25-lea Preot Paroh cunoscut în această Parohie și este și cel care s-a și îngrijit de lucrările de construcție efectuate la capela din cimitirul Parohiei, sfințită la final. În semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea desfășurată în cadrul acestei Parohii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit Părintelui Paroh distincția de Iconom Stavrofor. La slujbă au participat și numeroși credincioși, de diferite vârste, dintre care, la vremea potrivită, copiii și cei care s-au pregătit, au fost cuminecați cu Sfintele Taine, precum și oficialități, ca de pildă Domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad și Domnul Florin Pera, Primarul orașului Lipova, de care ține și Șoimoșul.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul locului a vorbit despre personalitatea și învățăturile Sfântului Ioan Scărarul, pe care Biserica Ortodoxă din lumea întreagă îl sărbătorește în această Duminică, dar și despre necesitatea postului și a rugăciunii, pentru ca omul să poată spori pe scara virtuților, după cum ne învață și Sfântul Părinte Ioan în opera sa care a devenit punct de referință pentru nevoințele și sporirea duhovnicească. Pe pereții exteriori ai unor Mânăstiri din țara noastră, dar și din alte părți, este reprezentată Scara Raiului care ne vorbește despre viața creștinului și în special a monahului, pe calea desăvârșirii și a înaintării pe calea care duce către Împărăția Cerurilor.
Lansarea cărții a avut loc în biserica mare a Parohiei, în prezența clerului slujitor, a credincioșilor, a membrilor și urmașilor familiei vrednicului de pomenire Părinte Ilie Chebeleu și a altor invitați. După cum îi spune și numele („Cronica de la Șoimoș”), cartea redă o perioadă importantă din viața acestei Parohii, care cuprinde și Primul Război Mondial, momentele însemnate și provocările prin care ea a avut de trecut, dar și personalități de seamă care au poposit în această Parohie, între care se numără și Nicolae Iorga, sau Sever Bocu. Cartea a fost tipărită la Timișoara, de Editura „David Press Print”, în anul 2020, dar ea nu a putut fi lansată în Parohia Șoimoș până acum, datorită perioadei pandemiei. Este vorba despre o ediție critică, cu un studiu introductiv, tabel cronologic, note asupra ediției, glosar, bibliografie și anexe, întocmite de Bogdan Mihai Dascălu, care a făcut și prezentarea cărții și o prefață semnată de Crișu Dascălu.
După Sfânta Liturghie a urmat sfințirea capelei, sau paraclisului din cimitir, care a primit hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Ioan Scărarul” și a fost săvârșită și o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Ilie Chebeleu, a soției și fiicei sale.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul Sfântul Andrei Criteanul, dirijat de diacon Marius Lăscoiu-Martin, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad
Evenimentele menționate și hramul Parohiei s-au încheiat cu o agapă comună, potrivit obiceiului și ele au consemnat o sărbătoare importantă în viața Parohiei și a credincioșilor de la Șoimoș. Înaltpreafințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a subliniat bunele relații între Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, concretizate și prin această slujire comună de la Șoimoș, iar Ierarhul din Ungaria a adus mulțumire Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și împreună-slujire și l-a felicitat pe Părintele Paroh Vasile Jivănescu pentru realizările de la Șoimoș dar și pentru munca depusă în Parohia Chelmac, satul natal al Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în care Părintele Vasile a fost Paroh anterior, vreme de 5 ani.
După acest popas duhovnicesc din Parohia Șoimoș, cei 2 ierarhi au vizitat biserica parohială din Lipova, aflată într-un amplu proces de restaurare, 98% din valoarea lucrării fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro