Dvera Adormirii Maicii Domnului
Dvera Adormirii Maicii Domnului (15 august 1510 - Mănăstirea Putna)
Broderie cu fir de aur, de argint și de mătase pe un fond de mătase roșie brodat în întregime. Ulterior a fost consolidată cu o căptușeală din pânză de damasc portocalie cu marginile aplicate peste vechiul chenar, lat de 15 cm. executat din mătase roșie deteriorată și decolorată. Dimensiuni: 238 X 192 cm. Dvera a fost executată din porunca lui Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, la Mănăstirea Putna. Autorii lucrării, monahii Zosima, Ioil și Mardarie - cele mai vechi nume de artiști brodeuri cunoscute până acum la noi - și-au propus să nareze aici, cu acul, toate episoadele și detaliile cunoscutei tradiții creștine. Pe scurt, aceasta spune că la moartea Maicii Domnului, îngerii au plecat ca să-i caute și să-i aducă la înmormântarea sa, pe cei doisprezece apostoli, care se aflau răspândiți în tot atâtea cetăți ale urnii pentru a propovădui Evanghelia. O dată găsiți, ei au fost luați neîntârziat pe câte un nor și aduși în zbor la Ierusalim. Pentru a lega într-un ansamblu unitar aspectele extrem de variate ale acestor episoade, autorii recurg la o scenografie simbolică și plină de efecte decorative.
În scena Adormirii este brodat, cvasiminiatural, și portretul lui Bogdan al III-lea, cu mantie ceremonială și coroană princiară. Deasupra sa, se distinge inscripția: „Io Bogdan voievod“.
La Muzeul de Artă al României se află încă o dveră, lucrată în 1561 din porunca lui Alexandru Lăpușneanu, pentru Mănăstirea Slatina, a cărei structură compozițională reia motivul medalioanelor florale din dvera lui Bogdan al III-lea, într-o desfășurare la fel de amplă, dar cu alte scene marginale și centrale.