Ediția a XVIII-a a Zilelor Artei Bizantine, desfășurată la Cluj-Napoca și Alba Iulia

27 Septembrie 2022 14:36 Arhiepiscopia Alba Iuliei

În perioada 6-9 octombrie 2022, va avea loc cea de-a XVIII-a ediție a Zilelor Artei Bizantine, eveniment materializat sub îndrumarea lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”. Primele două zile ale evenimentului (6-7 octombrie) se vor desfășura la Cluj-Napoca, iar programul va cuprinde numeroase manifestări cultural-artistice.

Sâmbătă, 8 octombrie, începând cu ora 12.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc un curs demonstrativ de muzică bizantină susținut de către prof. univ. dr. Grigorios Anastasiou. În continuare, de la ora 16.00, la Museikon, se va derula vernisajul expoziției de artă bizantină ce va cuprinde lucrări în tehnica mozaicului realizate de către studenții secției de Artă sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia, sub coordonarea lect. univ. dr. Sorin Albu. De la ora 18:00, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, va avea loc slujba Vecerniei, dată la care este marcată împlinirea a 100 de ani de la sfințirea Catedralei. Ziua se va încheia cu un concert susținut de către prof. Grigorios Anastasiou, împreună cu Grupul „Sfântul Ioan Damaschin”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Duminică, 9 octombrie, de la ora 10:00, la Paraclisul „Sfântul Stelian” al Spitalului Județean Cluj, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ce va marca încheierea celei de-a XVIII-a ediții a Zilelor Artei Bizantine. Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin, Mai mult decât un simplu eveniment al urbei clujene, acesta este un moment de căutare a comuniunii cu Dumnezeu și cu cei din jur. Manifestarea artistică de față se dorește a fi o împărtășire cu taina Bizanțului, care îl cuprinde pe Hristos prin caracterul Său atemporal și imaterial; un Bizanț, așadar, ca împărăție dăruită pe pământ și icoană a împărăției eshatonului.

Ultimele din categorie