Egipt: drumul spre dictatură

Religia în lume

Egipt: drumul spre dictatură

Curtea Supremă a Judecătorilor din Egipt a condamnat decizia preşedintelui egiptean de a-şi acorda puteri nelimitate.

Ei au protestat împotriva acestui val dictatorial participând la o grevă general şi un miting de protest prin oraşele Egiptului.

Ultima declaraţie a lui Morsi – declară Consiliul Suprem al Judecătorilor – este o violare fără precedent a justiţiei şi regulilor statului de drept.

Curţile judiciare din Alexandria, Qalyubiya şi Beheira au refuzat să audieze cazuri după ce clubul judecătorilor a declarat grevă generală.

Preşedintele Morsi, care reprezintă Frăţia Musulmană, a declarat că nimeni în Egipt nu poate întoarce un decret sau lege pe care o promulgă el, sau a promulgat-o în trecut. Suporterii lui Morsi au aruncat cu gaze lacrimogene către suporterii judecătorilor.

La o zi după declaraţia lui Morsi, zeci de mii de oameni au ocupat străzile din Cairo şi 140 de persoane au fost rănite în confruntările cu trupele guvernamentale numai în capitală şi în Port Said. Protestatarii au ars sediile Frăţiei Musulmane din mai multe oraşe.

Departamentul de Stat al SUA a chemat la calm şi la dialog în Egipt, manifestându-şi îngrijorarea asupra declaraţiilor preşedintelui.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel, a spus că mutarea lui Morsi este fără precedent şi că acesta are mai multă putere decât Mubarak, fostul preşedinte a avut vreodată. „Acesta este limbajul unui dictator” a adăugat el.

Încercarea de dictatură din Egipt loveşte mai ales în creştinii copţi, care au suferit numeroase atacuri din partea extremiştilor salafiţi şi sunt persecutaţi în fiecare zi de către autorităţile egiptene.

Alegerea preşedintelui Morsi, salutată de occident şi de Statele Unite, a fost orchestrată de Frăţia Musulmană, o grupare cu scop militar, extremist şi jihadist din Egipt, în spatele unor declaraţii pacifice şi democratice. Ignoranţa sau naivitatea interesată a occidentului a pavat calea către o nouă dictatură islamistă într-o ţară în care 8 milioane de creştini suferă în ţara în care locuiesc dintotdeauna.