Elevii pot studia doi ani într-unul singur

Educaţie

Elevii pot studia doi ani într-unul singur

Elevii cu medii de peste 9, respectiv calificative „foarte bine“ la fiecare disciplină de studiu, pot parcurge, prin îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii, doi ani într-un singur an şcolar. Vechea legislaţie permitea acest lucru doar olimpicilor.

Ministerul Educaţiei a elaborat metodologia privind promovarea a doi ani de studii într-un an şcolar în învăţământul preuniversitar, elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură şi purtare putând studia doi ani într-unul singur.

Elevii care se înscriu în acest program trebuie să îndeplinească, cumulativ, anumite criterii de selecţie, respectiv să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul sau media generală la fiecare disciplină de studiu „foarte bine“, pentru elevii din învăţământul primar şi minimum 9.00 pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, iar la purtare cel puţin 9.50 în cazul ultimei categorii.

Metodologia MECTS mai prevede ca solicitanţii să promoveze un test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare celei curente, cu un punctaj de cel puţin 80% din totalul punctajului acordat pe test. Fiecare elev care parcurge doi ani într-unul singur va fi evaluat la fiecare disciplină/modul din planul-cadru de învăţământ al celor 2 ani şi va frecventa concomitent cel puţin 50% din cursurile şcolare aferente anului curent şi cel puţin 40% din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu.

Pentru admiterea în această formă de pregătire este necesar şi un raport al psihologului şcolar privind capacitatea de adaptare la parcurgerea a 2 ani de studii într-un an şcolar şi de integrare într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare, raportul medicului şcolar sau al medicului de familie privind starea de sănătate şi dezvoltarea fizică a elevului, dar şi recomandarea din partea unor persoane competente şi abilitate prin activitatea desfăşurată, care să evidenţieze realizări de excepţie ale elevului în domenii şcolare sau extraşcolare.

Potrivit directorului general al MECTS, Liliana Preoteasa, în cazul în care raportul psihologului şcolar şi/sau al medicului şcolar/medicului de familie se finalizează cu propunerea „respins“, se poate cere o altă opinie de la un specialist agreat de către unitatea de învăţământ/inspectoratul şcolar. Dacă a doua opinie coincide cu prima, dosarul este respins. Vechea legislaţie permitea parcurgerea a doi ani şcolari într-unul singur doar elevilor olimpici.