Elevii seminariști de la Mănăstirea Neamț participă și în acest an la Concursul „The small Montmartre of Bitola”

Arhiepiscopia Iaşilor

Elevii seminariști de la Mănăstirea Neamț participă și în acest an la Concursul „The small Montmartre of Bitola”

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț se pregătesc pentru o nouă participare la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola”, organizat în Macedonia și aflat la a 43-a ediție. Competiția este organizată de Childrens Art Studio „St. Cyril and Methodi”. 

Colecția de anul acesta cuprinde 22 de lucrări. Participăm ca în fiecare an, la secțiunea colecție, de data aceasta cu tema propusă de organizatori: Olimpiade sportive. Dacă în anii trecuți am reprezentat Divinitatea în tehnici creștine: iconografie, frescă, mozaic, miniatură- alfabet, motive decorative în spații ecleziale de pretutindeni, pentru participarea din acest an am ales tema „Olimpiadele în Grecia antică”. Frumusețea picturilor murale, a frescelor, dar și a picturilor decor pe amfore sau cratere, au devenit sursă de inspirație pentru pictura universală în timp și spațiu. Ele se situează în patrimoniul mondial al umanității UNESCO. Pictura creștină s-a inspirat deopotrivă în primele veacuri tot de aici, prin intermediul cuceririi romane. Realizată într-o cromatică simplă: ocru, roșu englez, negru și câteva accente de alb, pictura din Grecia antică este subordonată unui desen ferm și delicat deopotrivă. Lucrările copii au fost realizate de elevii secției Patrimoniu Cultural, clasele IX-XII. Documentarea a devenit astfel o lecție nonformală pe tărâm artistic, istoria artelor, desen, pictură. 

Concursul reunește an de an peste 10.000 de participanți, din peste 30 de țări, din Europa cât și din Asia. A devenit o tradiție frumoasă de a participa la această competiție de prestigiu, de 13 ani. Demersul, început în 2011, de către profesorul Dan Târdea si preluat de prof. Oana Grădinaru în 2017, a adus seminarului nemțean de la „Grad Prix”, „Best collection”, „Golden Palette”, „Golden Brush” și diplome Winners. 

În anul 2023, încununând palmaresul, întregul grup a fost premiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Seminariștii au fost reprezentați de eleva Gidirim Chira din Ucraina, care a venit la seminar în urma războiului. Primind binecuvântarea ierarhului, tânăra a fost răsplătită cu distincția mitropolitană „Crucea Moldavă”.

Chiar dacă școala are toate distincțiile în palmares, seminarul continuă să participe pentru că elevii ei sunt de fiecare dată alții, sunt dornici de competiție, de noi experiențe și indiferent de premii, importantă e pasiunea, spiritul competitiv, munca în echipă și satisfacția muncii împlinite. Invitația îi onorează, ca de fiecare dată. 

La ediția festivalului din 2023, din aproximativ 44.000 de participanți, de la 650 de școli, din 71 de țări, cei 27 de elevii seminaristi au obținut Premiul al II-lea Best Collection „Special Collection”, patru premii Golden Palette (Gidirin Chira și Covasan Maria – clasa a XI-a, Suciu Niculina și Cojocaru Alexandru – clasa a XII-a), patru diplome Winners (Spiridon Radu și Costache Ecaterina – clasa a XII-a, Camerzan Arina și Morar Andrei – clasa a X-a) și o diplomă de gratitudine pentru seminar și profesorul coordonator.

Rezultatele competiției, sunt anunțate an de an pe site-ul: www.smallmontmartreofbitola.com

Elevii au fost premiați și remunerați, atât de Consiliul Județean Neamț, Inspectoratul Școlar Neamț, în cadrul Galei Excelenței în Educație, cât și de Primăria Vânători Neamț, cu burse de merit pentru participarea la concursuri internaționale. (Oana Grădinaru, profesor de arte vizuale și patrimoniu cultural )

Citește despre: