Eminescu, comemorat la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Neamț

17 Ianuarie 2019 10:01 Educaţie

La Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț au avut loc și în acest an ample manifestări dedicate Zilei Naționale a Culturii Române și aniversării a 169 de ani de la nașterea „românului complet” al ei, Mihai Eminescu.

Evenimentele spiritual-culturale au debutat cu o slujbă de pomenire a poetului nepereche și a familiei sale, oficiată de părintele profesor Viorel Laiu, directorul instituției de învățământ, alături de ceilalți părinți profesori ai seminarului. Pe lângă cadrele didactice și elevi, la manifestări a participat și doamna Maria Petrariu, Primarul comunei Vânători-Neamț, însoțită de reprezentanți ai Consiliului Local și de doamna Maria Coșofreț, bibliotecarul comunei. În cadrul slujbei, toți cei de față s-au constituit într-un impresionat cor de aproximativ 200 de persoane, care a intonat „Veșnică pomenire”, imnul dătător al speranței că poetul nostru național va fi pomenit din neam în neam și că, în Veșnicie, națiunea română îl va reîntâlni.

După aceasta, părintele director Viorel Laiu a adresat participanților un cuvânt de bun venit, mulțumind pentru bucuria regăsirii în rugăciune și-n astfel de momente impresionante, în care ne cinstim cultura și pe făuritorii ei. De asemenea, vorbitorul a subliniat locul și importanța poetului Eminescu în istoria culturii române, adăugând: „Înălțăm rugăciuni pentru Eminescu și din acest loc, deoarece stihuitorul a pășit pe aceste străvechi meleaguri, chiar în perimetrul școlii noastre, într-o perioadă grea a vieții și dorim ca de acolo, din înaltul Cerului, să vadă că nu l-am uitat, ci, dimpotrivă, i-am troienit cu drag memoria. Bine ar fi să ne reîntoarcem la Eminescu și la profunda sa gândire mai des, ca să ne convingem încă o dată că este inepuizabil, mereu actual, înfățișând în opera sa, aproape cu o nepământeană forță, probleme spirituale, culturale, istorice, geo-politice, social-economice, cu care se confrunta societatea românească în vremea sa, dar și noi, cei de astăzi”.

În alocuțiunea sa, doamna Primar Maria Petrariu a subliniat nevoia de a menține această frumoasă și creștinească tradiție de a cinsti memoria poetului întâi prin rugăciune căci, pe lângă evenimentele culturale, slujbele de pomenire pentru oamenii de cultură ai națiunii românești confirmă dragostea pe care le-o purtăm, îngrijindu-ne de sufletele lor ca de cele ale dragilor noștri părinți și strămoși trecuți la cele veșnice. „Dintre cele peste 13000 de unități administrativ-teritoriale ale României, comuna Vânători-Neamț se numără printre cele foarte puține care se pot mândri că l-au avut pe Eminescu locatar, chiar și vremelnic. De aceea am inițiat în urmă cu mai mulți ani această tradiție, de a-i cinsti memoria întâi prin rugăciune și mulțumesc conducerii Seminarului că 2019 slujba a fost săvârșită chiar aici, unde Eminescu a locuit șase luni, din noiembrie 1886 până-n aprilie 1887”, a adăugat edilul comunei.

A mai vorbit și părintele profesor Mihail Daniliuc, care a subliniat că „nu se putea alege o zi mai potrivită pentru omagierea culturii noastre decât cea în care îl sărbătorim pe Eminescu, omul deplin al ei. Poetul şi-a dobândit acest nume prin incontestabila-i trudă pe tărâm cărturăresc și patriotic, fără vreo influență sau sentință arbitrară venită de undeva, fără ca vreun for academic, politic sau juridic să i-l fi atribuit. Eminescu, prin propria-i gândire și simțire, a creat valori naționale fără seamăn; nu s-a văzut urcat de cineva pe piedestalul culturii și simțirii românești; ascensiunea i-a fost presărată cu sfârșitoare suferințe, în condiții din cele mai vitrege”.

Ziua Culturii Naționale și a poetului Eminescu a continuat la seminarul nemțean printr-un amplu program artistic pregătit de elevii seminariști, coordonați de profesorii de limba și literatură română din școală, Cristina Grigore, Laura Panaite, Elena Apetroaei și Călin Rudeanu, care au prezentat asistenței aspecte importante din viața și opera scriitorului. Corul școlii, condus de părintele profesor Marius Brumă și de Adrian Cojocaru, a intonat cunoscuta „Rugăciune” către Maica Domnului scrisă de poetul celebrat, precum și alte cântece și romanțe pe versuri eminesciene.

Ultimele din categorie