Energie verde într-o biserică din județul Botoșani: Ansamblul parohial din Bucecea produce electricitate pentru consumul propriu, dar și pentru rețeaua generală

18 Martie 2023 07:46 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Bucecea din județul Botoșani a anunțat pe pagina de Facebook că începând de miercuri, 15 martie, unitatea de cult devine prosumator, producând energie electrică verde, din surse regenerabile. O parte din cantitatea de electricitate va fi destinată consumului propriu, iar surplusul va fi injectat în rețeaua furnizorului local, contra cost.

Potrivit reprezentanților parohiei botoșănene, demersul privind montarea a 37 de panouri fotovoltaice a început încă de la finalul lunii octombrie 2022, atunci când părintele paroh Ioan Emanuil Cojocariu, dimpreună cu membrii Consiliului parohial, au adoptat în ședință de lucru inițiativa de a se monta un sistem de panouri fotovoltaice, care captează lumina solară și o transformă în energie electrică, generând energie regenerabilă.

S-au instalat 37 de panouri fotovoltaice pe Centrul Social cu Paraclis „Sfântul Vasile cel Mare” și pe toaleta din curtea Bisericii. Întreaga parohie va beneficia de autonomie energetică, atât pentru consumul propriu de electricitate cât și pentru noul sistem de încălzire cu pompă de căldură ce va fi montat în următoarea perioadă.

Costul total al sistemului electric a fost de 89.800 lei, iar finanțarea a fost suportată din bugetul parohiei (contribuții, donații, sponsorizări – 72%), precum și din sprijinul acordat de Primăria Orașului Bucecea (28%).

 

De la același autor

Ultimele din categorie