Eparhia Iașilor și-a desemnat reprezentantul pentru concursul „Crezul meu“
Etapa eparhială a Concursului Național de Oratorie Creștină „Crezul meu“ s-a desfășurat, ieri, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Căminul Teologic „Sf. Nicolae“ din Iași.
Etapa eparhială a Concursului Național de Oratorie Creștină „Crezul meu“ s-a desfășurat, ieri, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Căminul Teologic „Sf. Nicolae“ din Iași. Au participat 12 copii din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, câștigători ai fazelor locale. Copiii au fost însoțiți de preoții parohi sau de părinți, care i-au pregătit și coordonat pe participanți. Juriul a fost format din pr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic educațional al Patriarhiei Române, protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iași, pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Bogdan Racu, referent în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor. În deschidere, protos. Hrisostom Rădășanu a explicat celor prezenți care sunt etapele concursului la care elevii au participat, exprimându-și dorința ca școlarii „să sesizeze în Crez o formă de viață“.
A urmat concursul propriu-zis, moderat de pr. Sebastian Teacu, care a constat în susținerea unui eseu intitulat „Crezul meu“ de fiecare dintre cei 12 copii din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor. După susținerea probei, premiile au fost acordate astfel: diplome de participare: Alexandra Băetu de la parohia Valea Lupului, Protopopiatul Iași 1, Irina Osoianu de la parohia Sf. Voievozi din Pașcani, Protopopiatul Pașcani, Diana Dragomir de la parohia „Sf. Ilie“ din Botoșani, Protopopiatul Botoșani, Dumitru Busuioc de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“, Protopopiatul Ceahlău, Liviu Murariu de la parohia „Sf. Nicolae“ - Humulești, Protopopiatul Târgu Neamț, Mihail Afloarea de la parohia Precista II, Protopopiatul Piatra Neamț, Roxana Muraru de la parohia Miron Costin, Protopopiatul Săveni, Miruna Ploscaru de la parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov; premiul special: Laura Elena Vasilachi de la parohia „Sf. Parascheva“ - Dorohoi, Protopopiatul Dorohoi; premiul al III-lea: Nicoleta Porușnic de la parohia Pârcovaci, Protopopiatul Hârlău; premiul al II-lea: Violeta Căpraru de la parohia „Sf. Pantelimon“ Bașeu, Hudești, Protopopiatul Darabani; premiul I: Cristian Marian Bobârcă de la parohia Ciurchi, Protopopiatul Iași 2. „În timpul cât s-au desemnat câștigătorii m-am rugat lui Dumnezeu ca juriul să desemneze pe cineva care să poată să reprezinte Arhiepiscopia Iașilor. Pentru că eu sunt ales, voi încerca să fac tot ceea ce este mai bine pentru eparhia pe care o reprezint. De-a lungul repetițiilor am primit foarte multă încredere de la mama mea. Mi-ar plăcea să fiu preot ca să pot vorbi mai des cu Dumnezeu și să dăruiesc și altora credința“, a spus Cristian Marian Bobârcă.
Pe lângă diplome, copiii au mai primit din partea Arhiepiscopiei Iașilor cadouri constând în icoane, cărți religioase (pentru copii și tineri) și CD-uri cu acatiste și cântări religioase. Faza națională a concursului va avea loc la București în preajma sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena. „Concursul reprezintă recunoașterea unei activități. Centrele de cateheză parohială trebuie să fie active și trebuie să prezinte niște roade ale lucrării lor. Încercăm să ajutăm la descoperirea acestor roade. Inițiativa Patriarhiei Române a survenit într-un moment în care tocmai încercam să facem acest lucru. Prin această întâlnire, preoții au avut o confirmare a muncii lor, iar copiii s-au simțit importanți prin ceea ce fac. Ori de câte ori ne apropiem de Dumnezeu, El știe cum să ne scoată în evidență. Am rămas impresionat de sufletele curate și smerite ale copiilor, deschise spre tot ceea ce învățătura de credință are de oferit. Ora de Religie nu este doar umplerea unui vas, ci aprinderea unei flăcări. Am avut în vedere când am desemnat câștigătorii felul în care copilul trăiește ceea ce spune. Acești copii au dovedit că înțeleg să trăiască ceea ce este scris în Sfânta Scriptură și în memoria vie a Bisericii“, a spus protos. Hrisostom Rădășanu. (Constantin CIOFU)