În Episcopia Giurgiului a avut loc "Ziua Porţilor deschise a Bibliotecilor Eparhiei"
Episcopia Giurgiului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Ambrozie, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a desfăşurat acţiunea cultural-religioasă, devenită tradiție de acum, denumită: Ziua Porţilor deschise a Bibliotecilor Eparhiei, cu prilejul împliniri a 108 ani de la naşterea celui care a rămas în memoria creştinătăţii ca unul dintre marii teologi ai Bisericii şi poate cel mai mare teolog al secolului al XX-lea: Părintele Profesor Dumitru Stăniloae.
Astfel, Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul" care dispune de o bibliotecă, îmbogăţită cu nu mai puţin de 8000 de titluri, alături de bibliotecile Centrului Eparhial şi a Centului Cultural „Nichifor Crainic" din cadrul Sediului Administrativ, au primit vizita mai multor tineri din școlile și liceele giurgiuvene.
Acţiunea a avut un impact pozitiv asupra vizitatorilor, aceştia împrumutând cărţi şi manifestându-şi dorinţa de a repeta curând această experienţă frumoasă. Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, date biografice: “Printre multe altele, îi datorăm marelui nostru teolog existenţa în limba română a Filocaliilor, la traducerea cărora a lucrat nu mai puţin de 45 de ani. A avut o viaţă încercată, murindu-i doi din cei trei copii pe care i-a avut cu soţia sa Maria Mihu, a cunoscut şi puşcăriile comuniste, unde şi-a desăvârşit trăirea creştină, ca mulţi alţi părinţi de seamă.Născut la 16 noiembrie 1903, liceul l-a făcut la 'Andrei Şaguna' din Braşov, iar teologia a studiat-o la Cernăuţi, între 1923 şi 1927, după un scurt intermezzo, de un an, la Litere, în Bucureşti. A fost trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la facultăţile de teologie din Atena, München şi Berlin, şi a făcut călătorii de documentare la Belgrad şi Paris.
Între 1929 şi 1946 activează în cadrul Academiei Teologice 'Andreiana' din Sibiu, plecând de la nivelul de profesor suplinitor şi ajungând la rector. Părintele profesor Dumitru Stăniloae a avut şi o bogată activitate de publicist, fiind redactor al publicaţiei 'Telegraful român', între 1934 şi 1945. În 1947 este chemat la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pentru a preda la Catedra de ascetică şi mistică, iar în 1948 a fost încadrat ca titular la Catedra de teologie dogmatică şi simbolică”.
sursa: episcopiagiurgiului.ro