Preasfinţitul Ignatie şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

20 Decembrie 2017 21:49 Episcopia Huşilor

Miercuri, 20 decembrie, în ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Hușilor, şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.

Născut în localitatea Bilbor din județul Harghita, Preasfinţitul Părinte Ignatie a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia. Pregătirea universitară şi-a împlinit-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la Atena – ca bursier al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia –, și la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din București, unde și-a susținut teza de doctorat.

A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii „Sfânta Treime” din Alba Iulia (Catedrala Arhiepiscopală). În anul 2008 a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.

A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și a desfășurat o intensă activitate publicistică.

În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul, hirotonia în arhiereu având loc în data de 11 decembrie 2011, la Catedrala Mitropolitană din Paris, Franţa.

A fost ales Episcop de Huşi în data de 5 octombrie 2017, în cadrul ședinței de lucru prezidate de Părintele Patriarh Daniel. Întronizarea ca Episcop al Huşilor a avut loc în 22 octombrie 2017.

Ultimele din categorie