Părintele Episcop Macarie Drăgoi: „Topiți cu iertarea și cu dragostea distanțele și răceala dintre noi!”

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, de lăsatul secului pentru Postul Mare, 26 februarie 2017, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor români din capitala regatului danez, Copenhaga, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Mesajul Părintelui Episcop, adresat numeroșilor tineri de diferite vârste aflați în biserica parohială, a fost receptat și apreciat ca un ghid practic de pregătire și parcurgere a Postului Mare. Elementele fundamentale ce definesc existența unui creștin: rugăciunea, postul și milostenia se vor transforma în fapte mântuitoare numai în măsura în care ele sunt născute din iertare izvorâtă din iubire față de Dumnezeu și aproapele.

Iată, în față ne stă calea Postului Mare. Este un prilej, pentru noi toți, de a reînvăța smerenia și dragostea cea mare și adevărată a Dumnezeului ce s-a jertfit pentru noi. Și cum putem face aceasta? Urmându-L pe Domnul în toate. Postind și rugându-ne, așa cum a făcut-o și El. Dorind cu dor să ne întâlnim cu El la Cina cea de Taină, la Sfânta Liturghie, așa cum și El dorește. Și, mai presus de toate, iertând așa cum a făcut-o El, pe Cruce, cu cei care-L ucideau prin răstignire. Așteptând Lumina Învierii, fiți voi înșivă lumini ale credinței! Topiți cu iertarea și cu dragostea distanțele și răceala dintre noi! Gătiți calea Domnului, drepte făcând cărările Lui! (Luca 3, 4), a subliniat ierarhul în cuvântul de învăţătură rostit.

Copiii școlii parohiale au confecționat, sub îndrumarea doamnei Andreea Grădinar, mărțișoare și alte artefacte menite să ne amintească de sosirea primăverii calendaristice. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a apreciat în mod deosebit lucrarea copilașilor și a îndrumătorilor, răsplătindu-i cu numeroase daruri.

În perioada următoare, Părintele Episcop Macarie va oficia Denia Canonului celui Mare în mai multe comunități euharistice din țările scandinave.

Ultimele din categorie