Părintele Episcop Macarie, în vizită pastorală la românii din Oslo și Bergen

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a aflat, în aceste zile, într-o vizită pastorală la românii din Norvegia. În cadrul acestei vizite, ierarhul s-a întâlnit cu preoții și enoriașii parohiilor românești din Oslo și Bergen, a săvârșit sfinte slujbe la biserică și la casele enoriașilor, a spovedit adulții și tinerii iar copiilor le-a oferit mai multe daruri, între care, cărțile ilustrate apărute recent la Editura Felicitas a Episcopiei Europei de Nord, intitulate: „O călătorie în lumea portului românesc” și „A doua călătorie a magilor”.

Astfel, sâmbătă, 10 decembrie 2016, Preasfințitul Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie la Oslo și a botezat primul copilaș din familia preotului Alexandru-Călin Ardelean și a soției acestuia, Mădălina. După slujbă, a încurajat tinerii Centrului pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, care au cântat mai multe colinde învățate la activitățile organizate în cadrul parohiei din Oslo.

Duminică, 11 decembrie, Părintele Episcop Macarie s-a aflat în mijlocul românilor de la „Poarta Fiordurilor” din Bergen, pe coasta de vest a Norvegiei, în parohia românească ocrotită de Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș (sărbătorită în aceste zile), Tatiana de la Craiova și Suniva din Selje și Bergen.

Cu prilejul Liturghiei hramului, mulți credincioși s-au spovedit și s-au cuminecat, alături de copilași. Apoi, Părintele Episcop Macarie împreună cu copiii și credincioșii au cântat străvechile colinde din repertoriul panromânesc, regăsindu-se în comuniune fraternă toți cei care formează parohia din Bergen, numită de ierarh „o Românie în miniatură”, ajunși pe aceste meleaguri scandinave din toate zonele locuite de români, de la Dunăre până la Tisa.

În cuvântul său de învățătură rostit la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Macarie s-a referit și la pilda vieții Sfintei Mucenițe Filofteia, ocrotitoarea parohiei din Bergen, copila sfântă de 12 ani care a fost ucisă de către tatăl ei. Ierarhul a arătat că uneori și copiii zilelor noastre sunt uciși sufletește prin negrija părinților față de creșterea și educația lor.

Ultimele din categorie