Liturghie arhierească în Parohia Gârbovi I, Protopopiatul Urziceni

Sâmbătă, 21 mai 2016, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Gârbovi I, Protopopiatul Urziceni, pentru a marca un eveniment de mare importanță pentru comunitatea parohială şi anume înnoirea Sfintei Mese, la 151 de ani de la sfințirea bisericii.

Programul liturgic a început cu slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare ale bisericii. Unul dintre cele mai importante momente ale acestei slujbe a fost întocmirea Sfintei Mese, slujbă ce a consacrat altarul de jertfă, și sfințirea proscomidiarului.

Sub protia Preasfinției Sale, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, la care au slujit preacucernicii părinţi consilieri Daniel Florin Enașcu, Florin Ionescu, Nicușor - Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părinții protopopi Aurel Berbec, Protopop de Urziceni și parohul sfântului lăcaș și Ionuț Butu, Protopop de Slobozia, preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor prezenţi la slujbă despre Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, despre rolul covârșitor pe care l-au avut prin Edictul de la Milan, anul 313, acordând libertate Bisericii Creștine. A binecuvântat lucrarea preoților slujitori și a comunității parohiale de restaurare și repictare a acestei frumoase biserici, ctitorită de strămoșii parohienilor.

Preasfinția Sa a acordat acte de cinstire unor credincioși, care s-au implicat jertfelnic în restaurarea acestei frumoase biserici. Astfel a acordat ordinul „Crucea Sloboziei în Grad de Cavaler” domnului Grigore Popa, primarul comunei Gârbovi, și Medalia Aniversară a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor domnilor Constantin Sava și Cornel Taloș.

Preasfinția Sa, împreună cu soborul de slujitori a săvârșit slujba parastasului pentru fericiții ctitori, slujitori și binefăcători ai bisericii, trecuți la Domnul.

La acest moment toţi credincioşii, copii, tineri, vârstnici, femei şi bărbaţi au primit binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Sursa: sf-esc.ro

Ultimele din categorie