„Erasmus pentru toţi“, un nou program pentru studenţi

Educaţie

„Erasmus pentru toţi“, un nou program pentru studenţi

„Erasmus pentru toţi“ este noul program propus de Comisia Europeană, în continuarea programului actual de mobilitate a studenţilor - Erasmus. Acesta urmează să înceapă în 2014, iar prin accesarea lui un număr de până la 5 milioane de studenţi din UE vor avea şansa de a studia cu bursă în străinătate sau de a efectua stagii de pregătire.

Comisia Europeană a propus un nou program UE pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport, pentru perioada 2014-2020, ce ar urma să fie accesat de aprximativ 5 milioane de studenţi şi masteranzi. „Erasmus pentru toţi“ va lua locul celor şapte programe existente şi, susţin reprezentanţii CE, va fi mult mai uşor de accesat, astfel că un număr mai mare de studenţi va beneficia de burse de studii în spaţiul Uniunii Europene. Beneficiarii direcţi vor fi studenţii la cursurile de licenţă, studenţii masteranzi şi cei din învăţământul profesional. „Investiţia în educaţie şi formare profesională este cea mai bună pe care o putem face pentru viitorul Europei. Studiul în străinătate stimulează competenţele, dezvoltarea personală şi adaptabilitatea persoanelor şi le creşte capacitatea de inserţie profesională. Vrem să ne asigurăm că mult mai multe persoane beneficiază de sprijinul UE pentru aceste oportunităţi. De asemenea, trebuie să investim mai mult în îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale la toate nivelurile, pentru a concura cu succes cu cei mai buni din lume şi pentru a putea oferi mai multe locuri de muncă şi o creştere economică mai mare“, a declarat Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

„Erasmus pentru toţi“ va mai oferi posibilitatea studiului şi în ţări din afara Uniunii; aproximativ un milion de profesori, formatori şi tineri lucrători vor primi finanţare pentru a preda sau pentru a se forma în străinătate, mai mulţi tineri vor desfăşura stagii în companii din străinătate, zeci de mii de studenţi vor primi granturi pentru „o diplomă comună“, care implică studiu în cel puţin două instituţii de învăţământ superior din străinătate.

Prin acelaşi program, sute de mii de tineri vor putea participa la acţiuni de voluntariat în străinătate sau schimburi de tineret, iar patru mii de instituţii de învăţământ şi întreprinderi vor primi granturi pentru formarea a 400 de „alianţe ale cunoaşterii“ şi „alianţe ale competenţelor sectoriale“, în ideea stimulării capacităţii de inserţie profesională, inovare şi spirit antreprenorial. De asemenea, 115.000 de instituţii/organizaţii implicate în educaţie, formare profesională şi/sau activităţi pentru tineri sau alte organisme vor primi finanţare pentru a pune în aplicare iniţiative comune şi pentru a promova schimbul de experienţă şi de know-how prin intermediul unor aşa-numite „parteneriate strategice“.