Etapa locală a Concursului Naţional Catehetic în Protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Etapa locală a Concursului Naţional Catehetic în Protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor

În săptămâna 7 – 11 aprilie, în cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic la care au participat 60 de parohii cu proiecte finalizate. 

Fiecare protoierie a organizat evaluarea proiectelor participante, urmărind, potrivit recomandărilor din conceptul Concursului Național Catehetic, cum au fost puse în evidență „rolul, importanța și necesitatea cunoașterii trecutului relativ recent al Bisericii Ortodoxe Române, activitatea ei misionară şi pastorală în cei 140 de ani de la dobândirea autocefaliei şi cei 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, precum şi rolul, importanţa, opera şi lucrarea pastoral misionară a duhovnicilor români cunoscuţi în ultimul secol, parte dintre ei propuşi spre canonizare în cursul anului 2025, promovând astfel în mod deosebit cunoaşterea şi înţelegerea adecvată a activităţii Bisericii şi grija ei faţă de cei păstoriţi în vremuri de cumpănă, precum şi lucrarea faptelor bune izvorâte din iubirea şi credinţa jertfelnică a duhovnicilor, care au purtat grijă de sufletele credincioşilor Bisericii.” 

Protopopiatul Iaşi I

În data de 8 aprilie, începând cu ora 17.00, la Biserica „Sfântul Apostol Toma - Alexandru” din Iași a avut loc evaluarea și premierea la nivelul Protopopiatului Iași I a proiectelor participante. Au participat opt grupuri catehetice: Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” Copou, „Sfântul Mina” Probota, „Sfântul Ierarh Spiridon” Țigănași, „Sfânta Treime” Iași, „Sfântul Gheorghe” Vorovești, „Sfinții Voievozi” Borșa, „Sfinții Arhangheli” Icușeni, „Sfântul Dimitrie” Pleșani. Dosarele cu proiecte au fost prezentate și evaluate de comisia de concurs formată din pr. protopop Florin Călugăru, pr. Vasile Cristian, responsabil cateheză și prof. de religie Daniela Pleșca. În urma evaluării a fost desemnată câştigătoare și va participa la etapa eparhială Parohia „Sfânta Treime” Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței. Centenarul Patriarhiei Române în aniversarea copiilor și tinerilor, sub coordonarea părintelui Dragoș Ungureanu, a prof. Gabriela Fulvia Horobeț și prof. Parmena Orzetic. Proiectul câştigător a avut un număr de patru cateheze și douăsprezece momente catehetice care au abordat teme specifice anului omagial și comemorativ. Pe lângă acestea el a inclus şi diverse activități cu caracter cultural, literar, artistic, istoric și religios, grupul fiind format din 26 de copii. 

Protopopiatul Iași II

La sediul Protoieriei Iași II, faza pe protopopiat a avut loc luni, 7 aprilie. Juriul a fost alcătuit din părintele protopop Marius Daniel Profir, pr. Iulian Sorin Vornicu, responsabilul pentru catehizare și prof. Georgiana Niță. Au fost jurizate cele două proiecte depuse, lucrate de către Parohiile Tomești Deal și Gura Bohotin. În urma jurizării, a fost declarat câștigător proiectul Parohiei „Acoperămîntul Maicii Domnului” Tomești Deal, coordonat de pr. Nicolae Luchian și intitulat „Mărturisire și memorie”.

Protopopiatul Iași III

În cadrul Protoieriei Iași III, etapa locală a avut loc vineri, 11 aprilie. Juriul a fost alcătuit din părintele protopop Mihail Roșu, prof. Daniela Pleșca și pr. Dan Pădure, responsabilul pe cateheză al protopopiatului. Au participat cinci grupuri: Parohia „Sfântul Gheorghe” Dumitreștii Gălății, „Sfânta Parascheva” Glodenii Gândului, Parohia „Sfânta Treime” Tansa, Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Lunca Cetățuii III și Parohia „Nașterea Domnului” Voinești II.

Proiectul câștigător al Protopopiatului Iași III a fost cel al Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Lunca Cetățuii III cu titlul Mărturisirea dreptei credințe – o moștenire de un secol pentru tinerii de astăzi, pr. paroh Cristin-Ioan Loghin. Locul al doilea a fost obținut de Parohia Glodenii Gândului, pr. paroh Lucian – Ștefan Vamanu, iar locul al treilea a fost ocupat de Parohia Tansa, pr. paroh fiind Eugeniu Onu. La finalul activității preoții participanți au primit diplome și premii.

Prin această activitate complexă, ne-am propus să chemăm pe tineri pentru a privi înapoi, în istorie, dar și spre viitor, deoarece această sărbătoare marcantă pentru Biserica noastră nu este doar o rememorare a trecutului, ci și un apel la responsabilitate. Tinerii sunt chemați să cunoască această moștenire spirituală, să și-o însușească prin viața și mărturisirea lor și să o transmită mai departe nealterată din dragoste pentru Hristos și Biserica Sa. Modele și mărturii ne stau înainte sfinții, care au lucrat neîncetat pentru mântuirea lor și a celor din jur. La fel suntem toți chemați ca prin credință, prin roadele ei ce sunt faptele bineplăcute Lui Dumnezeu și prin viața noastră curată să contribuim la binele comun și la dobândirea sfințeniei pentru Împărăția lui Dumnezeu, a declarat pr. Cristin Ioan Loghin.

Protopopiatul Pașcani

Majoritatea preoților au făcut o treabă reușită și mai ales folositoare, dintre cele nouă parohii înscrise, șapte dintre ele au reușit să pregătească proiectul conform indicațiilor. În data de 9 aprilie, la sediul Protopopiatului Pașcani, a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic, iar juriul a acordat locul I Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Alexandru Ioan Cuza, pr. paroh Adrian Rădeanu. Proiectul este intitulat „Biserica - Izvorul mărturisirii de credință și al binecuvântării peste veacuri”. Alte parohii evidențiate în acest concurs: Parohia Cristești (pr. paroh Bogdan Mihalachi) - locul 2, Parohia Vâlcica (pr. paroh Gheorghe Dănilă) - locul 3.

Protopopiatul Hârlău

În data de 7 aprilie, la sediul Protopopiatului Hârlău, a avut loc etapa pe protopopiat a Concursului Național Catehetic. La nivelul protopopiatului 9 parohii au reușit sa desfășoare activități specifice Concursului. Juriului format din părintele protopop Victor Pâslaru, pr. Petru Constantinescu și prof. Daniel Filimon, au desemnat câștigător proiectul Parohiei Deleni 2, grupul catehetic fiind coordonat de pr. paroh Ionuț Purcel.

Protopopiatul Piatra-Neamţ 

Desfăşurată, joi, 10 aprilie, la sediul Protopopiatului Piatra-Neamţ, faza locală a oferit juriului, alcătuit din pr. protopop Valentin Tofan, pr. prof. Cosma Sorin Amariei şi pr. Ştefan Zaharia, responsabilul Biroului cateheză în cadrul protoieriei, patru dosare cu proiectele catehetice ale Parohiilor Vlădiceni, Speranţa, Ţepeşeni şi Precista II Piatra-Neamţ. După jurizarea conformă criteriilor de concurs, proiectul „Credinţă şi Misiune în Biserica Ortodoxă Română” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Precista II a întrunit cel mai mare punctaj, fiind declarat câştigător al fazei locale şi reprezentant al Protopopiatului Piatra-Neamţ la faza eparhială. Proiectul a fost coordonat de pr. Constantin Cornel Iftimia, care alături de colaboratorii săi, prof. Raluca Vatră, prof. Adina Dumitrașcu, pr. paroh Andrei Toplicean şi prof. Brândușa Iftimia, au organizat alături de cei 32 de copii înscrişi patru cateheze şi şapte activităţi auxiliare. 

Locul al II-lea a fost ocupat de Parohia Ţepeşeni, cu proiectul „Duhovnici mărturisitori din secolul XX și moștenirea lor spirituală” coordonat de părintele Grigore Guzun, locul al III-lea a fost oferit Parohiei Vlădiceni, pentru proiectul „Toți într-un gând să mărturisim” coordonat de părintele paroh Cosmin Melinte şi cel de al patrulea a fost decernat Parohiei Speranţa, cu proiectul „Cum îl mărturisim pe Hristos în societatea de astăzi?” coordonat de părintele paroh Livius Todiraşcu.

Protopopiatul Târgu Neamț

În Protopopiatul Târgu Neamț, etapa locală a avut loc în data de 8 aprilie și a reunit echipe de tineri din mai multe parohii din zonă. Au participat cu entuziasm și dedicare grupuri de la Parohia Sârbi, Parohia Pluton, Parohia Valea Seacă, Parohia Urecheni și Parohia Țibucani. Evenimentul a reprezentat o frumoasă ocazie de comuniune, de manifestare a credinței prin creativitate și implicare, dar și de consolidare a legăturii dintre tineri, preoți și comunitățile din care provin. Concursul a scos în evidență nu doar cunoștințele catehetice ale participanților, ci și spiritul lor de echipă, dragostea pentru valorile creștine și dorința de a contribui la viața parohială într-un mod activ și responsabil.

Proiectul câștigător al acestei ediții a fost realizat de Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Valea Seacă, coordonat de părintele Mihai Surugiu. 

Împărtășind din experiența acestui demers, părintele a declarat: Am fost realmente impresionat de frumusețea și diversitatea activităților prezentate de colegii mei. Știm că este foarte multă muncă în spate, mai ales că suntem într-o perioadă destul de solicitantă, însă, în concluzie, consider că totul a fost un succes și o provocare pentru ceea ce vom încerca să aplicăm de acum înainte în parohiile noastre.

Astfel de inițiative nu doar că valorifică potențialul tinerilor și îi implică activ în viața Bisericii, ci contribuie și la dezvoltarea unui spirit de solidaritate, empatie și implicare socială în rândul noii generații.

Protopopiatul Roznov 

Marți 08 aprilie, începând cu ora 9.00, la sediul Protopopiatului Roznov s-a desfășurat jurizarea proiectelor parohiilor înscrise la faza pe protoierie. Din juriu au făcut parte pr. protopop Camelian Liviu Gurbet, pr. Cristinel Vasile Anăstasoaiei, responsabilul cu cateheza pe protopopiat, prof. Nuța Like și Anca Cioată. Din cele 6 parohii înscrise s-au evidențiat proiectele următoarelor grupuri: Parohia Mărgineni II, care cu proiectul „Oglindirea Bisericii în sufletul de copil” a obținut locul I, Parohia Borlești II, cu proiectul „Biserica și preotul din sat”, locul II și Parohia Slobozia I, cu proiectul „Cunoaștem împreună istoria străbună”, locul III.

Ceahlău

Marți, 8 aprilie, la sediul Protopopiatului Ceahlău, s-a desfășurat etapa locală a Concursului Național Catehetic. Evenimentul a reunit proiectele propuse de câteva parohii din cadrul protopopiatului. Jurizarea a fost realizată de o comisie formată din: pr. protopop Ionel Cuțuhan, pr. prof. Gheorghiță Anisiea și pr. Murariu Cezar-Ilie, responsabil cu activitatea catehetică la nivelul protopopiatului. În urma jurizării, premiile au fost acordate astfel: Parohia Boboteni, care cu proiectul „Jertfa și slujirea Bisericii în secolul Mărturisirilor ”, a obținut locul I; Parohia Soci - locul al II-lea; Parohia Ceahlău II - locul al III-lea; Parohia Poiana Teiului – mențiune. Cei implicați și-au exprimat nădejdea ca aceste inițiative să rodească în sufletele copiilor și tinerilor dorința sinceră de a trăi și mărturisi credința creștină cu bucurie, curaj și demnitate creștină.

Botoșani

Marți, 8 aprilie, începând cu ora 11.00, în sala mare a Protopopiatului Botoșani a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic 2025. Din juriu au făcut parte pr. Daniel Țăranu, misionar protopopesc, pr. Bogdan Azamfirei, responsabil al Biroului de catehizare din cadrul protoieriei și prof. Cătălin Purice. La această etapă au participat doua parohii din Protopopiatul Botoșani: Parohia „Sfânta Parascheva” din municipiul Botoșani, reprezentată de părintele Gabriel Țifrea și Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, reprezentată de părintele protopop Petru Fercal. Câștigătoare a acestei etape a fost Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, cu proiectul „Lumina credinței străbătând veacul”. Diplomele, însoțite probabil de un mic dar, vor fi înmânate la ședința din luna mai.

Dorohoi

La sediul Protopopiatului Dorohoi, etapa pe protopopiat a avut loc în data de 10 aprilie. Juriul, format din prof. Elena Chirilă, prof. Vasile Postolachi şi pr. Daniel Precob, a desemnat ca la etapa eparhială, Protopopiatul Dorohoi să fie reprezentat de către parohiile „Nașterea Maicii Domnului” şi „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Broscăuți, cu proiectul „Tinerii de astăzi, moștenitorii Centenarului”.

Darabani

În data de 7 aprilie, la sediul Protopopiatului Darabani, a avut loc etapa pe protopopiat. Juriul format din pr. protopop Costică Pînzariu, prof. Elena Avârvărei și pr. prof. Ionuț-Viorel Pușcașu, au desemnat câștigător proiectul „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat”, al Parohiei „Înălțarea Domnului” Havârna.

Săveni

Miercuri, 9 aprilie, sediul Protoieriei Săveni a fost gazda etapei pe protopopiat a Concursului Național Catehetic. Juriul, alcătuit din pr. protopop Constantin Macuc, prof. Iulia Tronciu și pr. Florin Cîtea, responsabil catehizare, a deliberat ca fiind câștigător proiectul „Mărturisitori în timpuri comuniste, modele spirituale pentru tinerii de azi”, lucrare elaborată, schițată și realizată la Parohia „Sfinții Voievozi” Românești, de către pr. paroh Iulian Moisii.

Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri", ediția a XVII-a, va avea loc la Iași în ziua de marți, 29 aprilie 2025, la Muzeul Mitropolitan. Proiectul care va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la etapa națională a concursului va fi desemnat în urma evaluării portofoliilor, iar parohiile participante vor avea prilejul să-și prezinte activitatea desfășurată și rezultatele obținute în fața tuturor participanților care reprezintă protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor. 

Citește despre: