Etapa mitropolitană a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae“

Educaţie

Etapa mitropolitană a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae“

Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a găzduit joi, 14 martie 2013, etapa pe Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de la trecerea la cele veşnice (1903-2013)“.

Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a găzduit joi, 14 martie 2013, etapa pe Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de la trecerea la cele veşnice (1903-2013)“. La această etapă au participat elevii şi studenţii cu rezultate remarcabile la faza pe eparhii a concursului, iar dintre aceştia vor merge la faza naţională, cea de la Patriarhia Română, candidaţii cu cele mai bune note.

„Subiectul studenţilor teologi a fost «Persoana lui Iisus Hristos şi actele ei mântuitoare în viziunea teologică a pr. prof. Dumitru Stăniloae», iar cel al elevilor seminarişti a fost «Rolul modelelor familiale şi instituţionale, Biserica şi Şcoala, în formarea teologului Dumitru Stăniloae». Sperăm ca acest eveniment să fie o încurajare în plus faţă de încurajarea şi responsabilizarea pe care o fac profesorii la orele de seminar şi la cursuri, în încercarea de a-i apropia mai mult pe studenţii teologi şi pe seminarişti de viaţa, de frământările şi de gândirea teologică a părintelui Dumitru Stăniloae, cel considerat a fi cel mai mare teolog al secolului al XX-lea“, a precizat pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Comisia de examinare a etapei mitropolitane de la Iaşi a fost formată din pr. Gheorghe Petraru, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi conf. dr. Vasile Cristescu, tot de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

„Aşteptările noastre în calitate de examinatori sunt în concordanţă cu munca didactică pe care am desfăşurat-o. Ele vizează în primul rând lucrările pe care elevii şi studenţii le vor alcătui, având în vedere anumite criterii prevăzute şi în programa primită de la Patriarhia Română, cum ar fi claritatea ideilor, originalitatea, unitatea de viziune în privinţa temei etc. Ţin să menţionez că, în calitate de discipol al părintelui profesor Stăniloae, am simţit mereu datoria să analizez împreună cu studenţii mei teologia părintelui profesor aşa cum am văzut-o şi cum am trăit-o în dialogul şi în comuniunea pe care am avut-o cu dânsul“, a declarat conf. dr. Vasile Cristescu.

Concursul naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de la trecerea la cele veşnice (1903-2013)“ este organizat de Patriarhia Română pentru a marca anul omagial dedicat marelui teolog român.