Eveniment editorial la Biblioteca Sfântului Sinod

Arhiepiscopia Bucureştilor

Eveniment editorial la Biblioteca Sfântului Sinod

    • Eveniment editorial la Biblioteca Sfântului Sinod
      Eveniment editorial la Biblioteca Sfântului Sinod

      Eveniment editorial la Biblioteca Sfântului Sinod

Biblioteca Sfântului Sinod a găzduit vineri seară un eveniment religios-cultural de excepție: lansarea volumului „Slujind lui Dumnezeu în Catedrala Patriarhală” al părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale. Cartea este prima care prezintă în paginile ei informații despre viața celor care au slujit de-a lungul timpului în Catedrala de pe Dealul Mitropoliei. 

La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinţia Sa a afirmat, în deschidere, că volumul este o provocare pentru fiecare de a ne gândi la înaintașii care ne-au ajutat în viață:

„Această carte ne invită să intrăm în atmosfera în care aceşti episcopi vicari, aceşti mari eclesiarhi, diaconi, cântăreţi de la Catedrala Patriarhală au trăit. Această Catedrală a fost mereu îndrăgită, a fost mereu plină, ceea ce arată harisma pe care au avut-o slujitorii de aici. De aceea, cartea acesta este o carte care merită citită şi mai ales este o provocare ca să arătăm şi noi, la rândul nostru, aceeaşi atenţie, aceeaşi recunoştinţă, acelaşi gând interogativ, să vedem cine a fost bunicul nostru, mătuşa noastră, vărul nostru care nu mai este în lumea aceasta, dar ca orice om a trăit propriul său roman”, a spus Preasfinţia Sa la Radio Trinitas.

După cum însuși autorul volumului mărturisește, cartea își propune să treacă de la istoria zidurilor, la istoria oamenilor. Veți regăsi aici portrete ale patriarhilor, episcopilor-vicari, eclesiarhilor, precum și ale părinților slujitori în Catedrala Patriarhală.

„Viața ne duce în anumite locuri către care nici nu bănuiam la un moment dat, nu știam că vom ajunge într-ο zi aici sau în altă parte, pentru un an sau doi, sau pentru mai puţin timp şi cred că fiecare, acolo unde se află, pentru o perioadă de timp, trebuie să pună suflet măcar într-o anumită măsură. Pentru Catedrala Patriarhală, lucrarea aceasta este una modestă. Într-o mică măsură am reuşit să realizez ceva”, a spus Arhim. Timotei Aioanei.

Autorul cărții, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, a menționat, la rândul său, că lucrarea sa este doar o modestă cronologie a slujitorilor Catedralei Patriarhale și că aceasta poate fi continuată și elaborată:

„L-am rugat pe părintele arhimandrit Policarp să caute inclusiv în condica de hirotonii pentru că nu era conturat încă şirul episcopilor vicari atât de la Patriarhie, cât şi de la Arhiepiscopia Bucureştilor. Au fost episcopi vicari care au rămas la Bucureşti pentru câteva luni sau pentru un an şi despre care nu se ştia. Au slujit puţin, mai ales în vremea începutului comunismului, atunci când unii dintre ei au fost nevoiţi să se retragă pentru o perioadă de timp, unii rămânând în această stare până la sfârşitul vieţii. Sunt mulţumit pentru această realizare şi aş dori ca în continuare alţii mai pricepuţi sau eu, dacă aş avea posibilitatea, să mai caut încă date pentru a reface ceea ce se mai poate reface, pentru a păstra aceste vestigii despre care s-a amintit, pentru că sunt vestigii”, a precizat părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Pentru realizarea lucrării au fost folosite surse de primă mână, documente, mărturii. Dincolo de faptul că autorul ne invită la o plăcută și atractivă lectură, cartea poate fi deopotrivă și material didactic pentru tinerii teologii sau istorici.

 „O carte care nu descrie un loc sau un lucru oarecare, ci o instituţie, și acest lucru este foarte important. Să nu uităm că nu numai Patriarhia Română în sine este o instituţie simbol şi una din marile instituţii ale României, dar Catedrala Patriarhală în sine este o instituţie, este locul şi simbolul Ortodoxiei Româneşti şi al ţării noastre”, a spus Pr. Conf. Univ. Dr. Daniel Benga de la  Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, potrivit Trinitas Tv.

„Volumul acesta se constituie într-o contribuţie istorică şi monografică semnificativă pentru cunoaşterea istoriei Catedralei Patriarhale din Bucureşti, din perspectiva cunoaşterii istoriei şi biografiei Patriarhilor, Episcopilor Vicari, Eclesiarhilor şi clericilor Catedralei Patriarhiei Române care şi-au adus aici slujirea lor administrativă şi liturgică în secolul al XX-lea şi până astăzi. Sunt evocate nu mai puţin de 71 de portrete în cuvinte”, a mărturisit  Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Săsăujan  de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

„Se spune, aţi auzit de multe ori şi auzim încă în lumea noastră modernă că imaginea face cât o mie de cuvinte. Dacă vom citi imaginile pe care le-a pus în cartea aceasta părintele Timotei Aioanei sigur că vom ajunge să citim câteva mii de cuvinte fără să citim de fapt, dar cartea nu este numai o invitaţie la a citi imaginile, care cu siguranţă au istoria lor”, a mai adăugat  Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Evenimentul a reunit părinți consilieri, cadre universitare, personalități ale vieții publice, artiști, precum și iubitori de lectură.

(Sursa: basilica.ro)