Eveniment teologic şi academic la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Eveniment teologic şi academic la Iaşi

La Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc joi, 16 martie 2017, lansarea cărţii „Minunile - Revelaţii ale Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură“, semnată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Evenimentul a fost organizat de Editura „Apollonia“ din Iaşi şi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi invitaţi din mediul academic ieşean şi nu numai. 

Cea mai nouă carte a Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, „Minunile - Revelaţii ale Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură“, a fost lansată la Muzeul Unirii din Iaşi, în prezenţa unui public numeros. Printre cei prezenţi s-au numărat părinţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi de la Universitatea „Apollonia“, stareţi de la mănăstirile din Eparhia Iaşilor şi de dincolo de Prut, dar şi monahii din aşezările monahale moldave. Evenimentul a fost organizat de Editura „Apollonia“ din Iaşi. În deschidere, prof. univ. dr. Vasile Burlui de la Universitatea „Apollonia“ din Iaşi, moderatorul manifestării, a descris noua apariţie editorială a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul ca fiind o „carte a miracolelor“: „Fără îndoială, autorul acestei cărţi nu necesită prezentare. Sunt onorat să prezint o carte a unui distins prelat, un om al cărţii şi al Bisericii, un om al practicii religioase. PS Calinic Botoşăneanul este alături de noi prin stima şi respectul pe care i-l purtăm, dar şi prin harul pe care îl împrăştie în timpul sfintelor slujbe“.

„Minunile deschid mintea către alte orizonturi“

Părintele prof. univ. dr. Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa a apreciat că Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul are o aplecare deosebită pentru Sfânta Scriptură încă din tinereţe: „Îl cunosc pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul încă de când era frate la Mănăstirea Putna. Purta o trăistuţă din care nu îi lipsea Biblia şi un volum din Filocalie. Biblia l-a încântat întotdeauna şi s-a aplecat asupra ei. Suma preocupărilor biblice ale Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul este cartea de faţă, apreciată de părintele profesor Vasile Mihoc ca fiind unică în Teologia noastră“. Prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi a menţionat că autorul cărţii lansate dezvăluie o pasiune pentru esenţa religiei creştine: „Cartea dezvăluie o permanentă pasiune a autorului pentru ceea ce este misterios, inefabil şi pentru ceea ce nu contrazice legile naturii, ci le preia şi le împlineşte sub semnul absolutului ultim. Este în joc o logică a trinităţii, după cum a scris Preasfinţia Sa. Recomand această carte ca una de referinţă în domeniu. Consider că acest volum ar trebui să se afle în biblioteca fiecăruia dintre noi“. A urmat cuvântul criticului literar Ioan Holban, care a subliniat că lucrarea „Minunile - Revelaţii ale Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură“ deschide cititorului noi orizonturi: „Este o carte de învăţătură, în afară de relatarea şi povestirea minunilor. Ea deschide foarte mult mintea şi sufletul pentru că nu se opreşte la evocarea minunilor din Vechiul Testament sau din Noul Testament. Toate minunile din carte deschid mintea către alte orizonturi“. Lect. dr. Livia Iacob de la UAIC din Iaşi a adus în atenţie raportul pe care cartea Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul îl stabileşte cu cititorul: „Dincolo de dialogul pe care cartea în facilitează, important este raportul direct cu cititorul. E minunat că ea a venit în viaţa noastră într-o perioadă atât de sacră cum este cea a Postului Mare. Concluzia acestei cărţi, din punctul meu de vedere, este că viaţa noastră în sine este o minune“.

Formulă dialogală cu evangheliile din Sfânta Scriptură

Conf. univ. dr. Paul Gorban de la Universitatea „Apollonia“ din Iaşi a spus despre autorul volumului că este „un interdisciplinar“: „Preasfinţia Sa argumentează preocupările către medicină, către drept, către filosofie şi către logică. PS Calinic Botoşăneanul este interdisciplinar, iar această carte demonstrează că este pusă în formulă dialogală cu toate evangheliile. Fiecare minune te pune în situaţia de a trage singur concluzia. Concluzia este aceea că volumul de faţă este un necesar“. Prof. univ. dr. Iulian Popescu, directorul Editurii „Apollonia“, şi-a exprimat convingerea că cititorul cărţii „Minunile - Revelaţii ale Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură“ se va apropia de credinţa autentică. La finalul evenimentului, prof. univ. dr. Vasile Burlui a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru că au participat la evenimentul cultural. Prin amabilitatea muzeografului Aurica Ichim, a fost organizată o recepţie în apartamentul domnesc al lui Alexandru Ioan Cuza.

Citește despre: