Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 18-24 februarie 2024
În perioada 18-24 februarie 2024, în Arhiepiscopia Iaşilor vor avea loc următoarele evenimente:
Duminică, 18 februarie – Duminica a 17-a după Rusalii (a Canaanencei)
La împlinirea a zece ani de existență a Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” – Precista 3 din Piatra Neamț, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji aici Sfânta Liturghie.
***
În Parohia Dragalina (comuna Hlipiceni, Protopopiatul Botoşani), Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va sluji Sfânta Liturghie şi va sfinţi locul pentru biserică.
***
Tabăra „Floare de colţ” va organiza începând de astăzi şi până pe 23 februarie tabăra de iarnă de la Durău. Vor avea loc ateliere de schi, de comunicare și dezvoltare personală, orientare și supraviețuire, jocuri de zapadă, drumeții montane, ABC MONTAN, Village Bound etc. Scopul propus al acestei tabere este crearea, în ambianța spirituală din proximitatea Mănăstirii Durău, a unui mediu sigur, distractiv și educativ pentru copii și tineri, în care se pot împrieteni și auto-depăși, fiind sprijiniți să devină adolescenți independenți și responsabili.
Luni, 19 februarie
Acţiune de prevenţie a dependenţelor de substanţe şi comportamentale, adresată unui număr de 3.000 de elevi din liceele botoşănene
Începând de astăzi, până pe 3 iunie 2024, Centrul de consiliere şi tratare a persoanelor afectate de adicţii „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Protopopiatului Botoşani demarează o acţiune de prevenţie în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, la nivelul liceelor din Botoşani, Flămânzi şi Vorona.
Acţiunea se va concretiza prin mai multe prezentări referitoare la dependenţele de substanţe şi comportamentale, susţinute în sălile de clasă de persoanele calificate ale centrului, urmate apoi de mărturia unei persoane care a trecut printr-o dependenţă şi care este acum în programul de recuperare. La finalul întâlnirilor, va exista şi o scurtă sesiune de întrebări, urmată de posibilitatea ca tinerii doritori să se înscrie cu lucrări autentice referitoare la dependenţe pentru Simpozionul „Adicţiile şi efectele lor” care se va desfăşura la finalul campaniei de prevenţie, pe 3 iunie, la Protopopiatul Botoşani, şi va avea ca invitaţi specialişti în domeniul adicţiilor, preoţi, membri ai grupurilor de suport, voluntari, precum şi elevii cu lucrările înscrise. Cele mai bune prelegeri ale elevilor vor fi premiate.
Această campanie se adresează unui număr de aproximativ 3.000 de elevi din liceele botoşănene şi a luat naştere ca urmare a dorinţei de a atrage atenţia în rândul tinerilor asupra pericolelor la care se expun atunci când încearcă substanţe sau comportamente care creează dependenţă. Se observă, în ultimul timp, în întreaga societate românească o accentuare a consumului de substanţe, și o înmulțire a comportamentelor care creează dependenţă şi care duc la degradarea persoanei umane din punct de vedere spiritual, social, dar şi din punct de vedere al sănătăţii.
„În contextul lumii de astăzi este important, ca tinerii, cei mai afectaţi de aceste patologii, să înţeleagă cauzele profunde care conduc spre adicţie, pericolul lor, dar şi existenţa unei posibile vindecări, recuperări, pentru persoanele deja afectate. Dintotdeauna ştim că prevenţia stă la baza evitării situaţiilor de risc, iar în situaţia adicţiilor, situaţia nu diferă. Cele mai multe persoane care au evitat consumul de substanţă sau comportament adictiv sunt cele care au participat la o acţiune de prevenţie sau care şi-au însuşit pe orice altă cale informaţii despre pericolul la care se expun atunci când intră în contact cu substanţe sau comportamente care creează dependenţă”, a transmis preotul Andrei Manolea, directorul Centrului de consiliere şi tratarea a persoanelor afectate de adicţii „Sfântul Apostol Andrei” din Botoşani.
***
„Luna Sculptorilor Români”
Luna februarie marchează un moment semnificativ pentru cultura românească, deoarece în ziua de 19 februarie (1876, Hobiţa), s-a născut Constantin Brâncuşi. Astfel, Ziua Naţională a Culturii, dedicată sculptorului român, este marcată la Iaşi printr-o serie de expoziţii de sculptură, încadrate în genericul Luna Sculptorilor, cel mai mare eveniment din România dedicat sculptorilor, aflat anul acesta la a IV-a ediţie. Evenimentul este organizat de Ateneul Naţional din Iaşi, împreună cu partenerii săi. Luni, 19 februarie, începând cu ora 11.00, la sediul Ateneului Național din Iași, va avea loc conferința de inaugurare a celei de-a IV-a ediții a proiectului „Luna Sculptorilor Români”, care va aduce publicului ieșean, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, cu o valoare de peste 1.000.000 de euro, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dintre care 50 expuse pe principalele artere pietonale ale orașului.
Arhiepiscopia Iaşilor, prin Sectorul Cultural şi Muzeul Mitropolitan Iaşi, vine în întâmpinarea acestei manifestări culturale, găzduind în spaţiile sale mai multe expoziţii – personale şi colective – ale sculptorilor români consacraţi, lucrări care, explicit sau sugerat, transmit privitorului un mesaj creştin. Creştinul este prin excelenţă liber. Fără a fi liber i-ar fi cu neputinţă să se orienteze corect în orizontul întâlnirii cu Dumnezeu. În această paradigmă, artistul, liber fiind, este şi extrem de onest cu sine însuşi şi se dăruieşte deplin celorlalţi prin actul creaţiei. Opera sa este o reflecţie a credinţei sale, a dorului său de frumos şi bine, a neliniştilor, a căderilor şi ridicărilor, a căutării de sens, sau pur şi simplu a modului propriu de raportare la Dumnezeu şi creaţia Sa.
În polivalentele spaţii ale Muzeului Mitropolitan din Iaşi, vor expune: Felix Aftene, Emilia Avărvaroaei, Eugen Barzu, Vladlen Babcineţchi, Mircea Cantor, Emanuel Chiriac, Dan Covătaru, Simion Cristea, Gabriela Drinceanu, Laurenţiu Mogoşanu, Mihai Olos, Nicolae Popa, Sorin Purcaru, Cristian Ungureanu. Curatorii expoziţiilor sunt Luiza Barcan, Maria Bilaşevschi, Grigore Ilisei şi Ioan Răducea.
Euharistia, Jertfa, taina Crucii, Biserica, Mărturisirea, Iertarea, Veşnicia, Lupta duhovnicească, Sfinţenia, Învierea, Înălţarea sunt teme majore cărora li se circumscriu sculpturile expuse în Muzeul Mitropolitan din Iaşi. Un univers în care dimensiunea profană este sublimată de dimensiunea sacră a creaţiei. Vernisajul expoziţiei – luni 19 februarie, începând cu ora 18.00, la Muzeul Mitropolitan din Iaşi.
Marţi, 20 februarie
În această zi va avea loc şedinţa administrativă a preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ, întâlnire prezidată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, în cadrul căreia preotul Dumitru Marin va susţine conferinţa cu tema Biserica, loc al vindecării.
***
Departamentul Minorități al Arhiepiscopiei Iaşilor desfăşoară în această zi şi pe 23 februarie o serie de activități cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor (20 februarie). Va fi săvârşită slujba Parastasului pentru cei trecuţi la Domnul, iar pentru tinerii romi va fi organizat vineri, 23 februarie, un atelier de creație.
Joi, 22 februarie
Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, în cadrul căreia preotul Gabriel Țifrea va susține conferința cu tema Misiunea preotului de spital și conlucrarea acestuia cu medicul pentru îngrijirea bolnavilor. Dialogul Bisericii cu lumea medicală în problemea îngrijirii bolnavilor.
Vineri, 23 februarie
Parohia „Soborul Sfinților Apostoli” – Miroslava 3, din Protopopiatul 3 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 – „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, în cadrul căreia preotul Gabriel Merisescu va susține conferința cu tema Rugăciunea bolnavului.
Sâmbătă, 24 februarie
Asociaţia R.O.R. organizează cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Despre Iubire”, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iaşi, începând cu ora 11.00. Invitaţii acestui eveniment sunt preotul Constantin Sturzu, Consilier Comunicare şi Relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Cristina Sturzu, psihoterapeut.
***
Târg de primăvară la Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Castelul Sturdza de la Miclăușeni organizează, în zilele de 24 şi 25 februarie un târg de primăvară în saloanele din Castel, unde vizitatorii vor fi îmbiaţi cu macarons, ciocolată caldă, vin fiert și alte surprize dulci. Artiști și producători locali au pregătit mărțișoare și alte creații handmade dichisite. Intrarea va fi liberă!
Programul de vizitare pentru luna februarie la Castelul Sturdza de la Miclăușeni va fi următorul: luni: 10:00–16:00 (ultima intrare la ora 15.00); marți–vineri: 11.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00); sâmbăta și duminica: 12.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00). Intrarea se face din oră în oră, grupurile formate astfel fiind însoțite de ghid. TARIFE BILETE: standard: 20 lei / persoană; pensionari, studenți, elevi de liceu: 15 lei / persoană; elevi de gimnaziu: 10 lei / persoană; elevi de școală primară: 5 lei / persoană. Biletele se achiziționează de la biroul recepție. Vizitarea Castelului în afara programului standard se poate face prin rezervare cu minim 24h înainte de ora dorită pentru vizită și în funcție de disponibilitate. Informații și rezervări prin mail la castelulmiclauseni@gmail.com sau telefon / whatsapp la 0728.880.575.
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)