Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 3–9 septembrie 2023

Arhiepiscopia Iaşilor

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 3–9 septembrie 2023

În perioada în perioada 3–9 septembrie, în Arhiepiscopia Iașilor vor avea loc următoarele evenimente:

Duminică, 3 septembrie - Duminica a 13-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Piatra Neamţ va fi resfinţită

Construită în anul 1801 de către polcovnicul Aftanasie Gheorghiu şi familia sa, Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Piatra Neamţ va fi resfinţită astăzi, 3 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Lăcaşul de cult din Piatra Neamţ s-a bucurat în ultimii ani (2014-2023) de ample lucrări de renovare: subzidire, s-a mărit pridvorul și cafasul, s-a refăcut turnul clopotniță, fiind înălțat cu 7 m, s-a refăcut acoperișul cu tablă de cupru şi s-au achiziționt două clopote (193 și 143 kg). Totodată, la interior, catapetesma veche a fost înlocuită cu una nouă, iar lăcaşul de cult a fost repictat (2019-2021) pe o suprafaţă de aproximativ 1.150 mp. Lucrările au fost coordonate în ultimii ani de preotul paroh Gheorghe Ailioaei şi de preotul coslujitor Ion Papuc.

Din Pisania bisericii aflăm că osteneala preoţilor a fost susţinută cu multă jertfelnicie de credincioşi, bucurându-se şi de sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte şi al Consiliului Judeţean Neamţ. Pictura în frescă a fost realizată de pictorul Constantin Diaconescu din Dorohoi, cu donaţia enoriaşilor la care s-a adăugat susţinerea familiei Cătălin şi Georgeta Gabriela Bucur din Bucureşti, care a achitat o treime din suprafaţa pictată precum şi pentru execuţia iconostasului.

După Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile liturgice vor fi date de grupul psaltic Evanghelismos dirijat de Ciprian Ceai, va avea loc și slujba de sfințire a casei sociale care cuprinde un subsol, parter, unde se află o sală de prăznuire și o bucătărie, etaj, unde se regăsesc o sală de ședințe, arhiva și o bibliotecă, și mansardă, unde au fost amenajate două apartamente. 

***

În Parohia Sfântul Ierarh Nicolae - Poieni, din comuna Schitu Duca, judeţul Iași, Protopopiatul 3 Iași, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sluji Sfânta Liturghie şi va sfinți casa parohială, capela mortuară şi sala de prăznuire ale comunităţii. 

***

Tabăra Floare de colţ va organiza începând de astăzi şi până pe 8 septembrie cea de-a doisprezecea (ultima) serie pentru copii şi tineret din această vară. 

***

În cadrul proiectului Tabăra din pridvorul satului, vor avea loc săptămâna aceasta 5 tabere, astfel: Valea Satului, Protopopiatul 3 Iaşi (3-5 septembrie); Buimăceni, Protopopiatul Botoşani (4-5 septembrie); Zvârici, Protopopiatul Hârlău (7-9 septembrie); Belceşti, Protopopiatul Hârlău (8-10 septembrie); Buhăieni, Protopopiatul 1 Iaşi. Proiectul Tabăra din pridvorul satului al Arhiepiscopiei Iaşilor a reuşit să organizeze vara aceasta peste 80 de tabere în comunităţi rurale, evenimente în care au fost implicaţi aproximativ 10.000 de copii. 

Luni, 4 septembrie

Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează, în perioada 4-13 septembrie 2023, la Centrul Eparhial Iaşi şi Centrul Social Cultural Sfântul Ilie – Miclăuşeni, cursurile şi examenele pentru Gradele Definitiv şi II pentru preoţi.

***

Parohia Miroslovești, Protopopiatul Pașcani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – Sfânta Cuvioasă Parascheva, în cadrul căreia preotul Liviu Siminciuc va susţine conferinţa cu tema Rolul experienței bătrânilor în viața parohiei.

***

Parohia Zănești 3, Protopopiatul Roznov, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3, în cadrul căreia preotul Roman Ceachir va susţine conferinţa cu tema Dumnezeu ocrotește și binecuvântează persoanele în vârstă.

Marţi, 5 septembrie

Parohia Sfinţii Arhangheli din Paşcani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1, în cadrul căreia preotul protopop Gheorghe Muraru va susţine conferinţa cu tema Despre respectul datorat persoanelor în vârstă în literatura patristică

***

Parohia Miletin, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 12 – Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, în cadrul căreia preotul Cristian Butnăraşu va susţine conferinţa cu tema Importanța sinergiei dintre altar și strană.

***

Parohia Vădurele, Protopopiatul Roznov, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 5, în cadrul căreia preotul Bogdan Hotea va susţine conferinţa cu tema Sfântul Roman Melodul.

Joi, 6 septembrie

Curs şi concurs de şah la Mănăstirea Bucium

Tinerii cu vârsta între 7 și 18 ani sunt invitaţi să participe la o competiţie de şah organizată în curtea Mănăstirii Tuturor Sfinților - Bucium din Iași. Evenimentul este structurat în două părți:

a) curs introductiv de şah susținut de domnul Alin Apostol, miercuri, 6 septembrie, de la ora 18:00;

b) concurs de șah, organizat sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 16:00.

Pentru a putea participa este necesar să vă înscrieți la numărul de telefon 0748.524.300 (Cristina Chiric) și să achitați taxa de participare: 30 lei. 

Joi, 7 septembrie

Parohia Alexeni, Protopopiatul 3 Iași, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 - Sfântul Apostol Bartolomeu, în cadrul căreia preotul Ionuț Alin Geantău va susţine conferinţa cu tema Despre cântarea religioasă în Sfânta Scriptură

Vineri, 8 septembrie - (†) Nașterea Maicii Domnului

Resfinţirea Paraclisului Mănăstirii Sihăstria din judeţul Neamţ

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va resfinţi astăzi paraclisul cu hramurile Sfinții Părinți Ioachim și Ana și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de la Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț, ca o încununare a lucrărilor de restaurare realizate între anii 2019-2022.

Paraclisul a fost construit în anii 1946-1947, în timpul păstoririi Patriarhului Nicodim, stareț al Mănăstirii Sihăstria fiind preacuviosul arhimandritul Cleopa Ilie, cu ajutorul credincioșilor din comuna Rădășeni, judeţul Suceava, drept mulțumire pentru adăpostul primit de aceștia în mănăstire în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Slujba de sfințire a fost săvârșită de către preacuviosul arhimandrit Melchisedec Dumitriu, starețul Mănăstirii Neamț, la 26 octombrie 1947.

Lucrările de înfrumusețare care s-au derulat pe parcursul ultimilor ani au constat, la interior, în restaurarea picturii paraclisului de către restauratorii Sorin Pârvulescu și Florentin Calimoceanu, schimbarea tâmplăriei şi restaurarea pardoselii. La exterior s-au realizat consolidarea zidurilor paraclisului, restaurarea fațadelor și alte lucrări de amenajare peisagistică. Lucrările au fost completate cu montarea de policandre noi, realizarea unei noi Sfinte Mese și confecționarea unui mobilier nou. De asemenea, pridvorul paraclisului a fost înfrumusețat cu o pictură nouă, în ulei, realizată de pictorul Valeriu Dolgheriu.

Aceste lucrări s-au desfășurat sub coordonarea și cu purtarea de grijă a starețului Sfintei Mănăstiri Sihăstria, preacuviosul arhimandrit Arsenie Popa, fiind realizate cu ajutorul donatorilor și a binefăcătorilor mănăstirii.

***

La Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va sluji Sfânta Liturghie cu prilejul hramului acestui aşezământ monahal. 

***

Sfinţirea picturii Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Şanta, comuna Mogoşeşti

În Parohia Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana - Şanta, comuna Mogoşeşti, Protopopiatul 3 Iaşi, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va sfinţi pictura lăcaşului de cult realizată între anii 2020-2023. 

Biserica parohială a fost construită la iniţiativa părintelui Dumitru Puiu şi sfinţită la data de 16 octombrie 2016 de către Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădauţilor, în vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Începând din 1 noiembrie 2016, sub păstorirea preotului Vasile Luca s-au continuat lucrările administrative prin achiziţionarea şi instalarea centralei termice, precum şi împrejmuirea şi amenajarea curţii ansamblului parohial. Totodată, în anul 2021 (Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor), s-a înfiinţat şi amenajat cimitirul parohial.

În interiorul bisericii, s-a finalizat pardoseala, iar altarul bisericii a fost înfrumuseţat cu obiectele de cult necesare şi mobilier. Între anii 2020-2023, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco, pictor fiind dl. Iulian Batalan. Lucrările pentru înfrumuseţarea bisericii au fost posibile prin contribuţia enoriaşilor parohiei, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Judeţean Iaşi, precum şi a altor donatori şi binefăcători.

A doua zi, pe 9 septembrie, în ziua de hram a bisericii din Şanta, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, începând cu ora 9.30.

Sâmbătă, 9 septembrie

Pro Vita Iași organizează Festivalul Familiei, în Parcul Expoziției din Copou

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor organizează Festivalul Familiei în ziua prăznuirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana. Evenimentul aflat la a III-a ediție va avea loc în Parcul Expoziției din Iași, în intervalul orar 12:00-20:00 și se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul Naţional din Iaşi.

„Biserica începe noul an bisericesc la 1 septembrie, iar primele sărbători de mare importanță sunt legate de FAMILIE. Pe 8 septembrie se naște Maica Domnului, mama și ocrotitoarea întregului neam creștinesc, iar pe 9 septembrie îi sărbătorim pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Am ales ca prima manifestare Pro Vita în anul nostru bisericesc să fie una dedicată familiei. Suntem deja la a treia ediție a Festivalului Familiei și ne menținem, cu obstinație, mesajul și chemarea de a fi familie așa cum ne învață Domnul și ne spune sufletul nostru, adică bărbat, femeie și copii, care nu sunt livrați la comandă, ci ne sunt trimiși ca dar și binecuvântare. Ne dorim ca Festivalul Familiei să fie un bun început pentru anul bisericesc care începe să curgă, să fie deschizător de cale pentru încă multe evenimente care pun în valoare autentica bucurie a vieții de familie”, a declarat pr. Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita.

Festivalul cuprinde un amplu program artistic și activități pentru copii, de la ateliere de creație, pictură, caligrafie, balet, experimente științifice, șah, confecționare hârtie manuală, preparare a produselor cosmetice din ceară și miere, gătit tăiței de casă, LEGO și crafting. 

Momentele artistice vor fi susținute de artiști locali, dar și invitați speciali cu o bogată carieră la nivel internațional: pianistul și compozitorul Bogdan Ota, Paul Tihan și Daniel Leancă, Artium String Quartet, TRABANDA, Corul de Copii al Municipiului Iași, Teatru de păpuși ZUM ZUM, Nikons Dance Team și Spirit of Dance. 

Intrarea la Festivalul Familiei este liberă. Participanții la eveniment sunt invitați să contribuie prin donații la construirea Centrului Maternal Sfânta Emilia, cel mai important proiect din regiunea Moldovei dedicat mamelor și copiilor. Detalii despre misiunea și scopul Centrului pot fi găsite AICI

Prima ediție a Festivalului Familiei s-a derulat în 2021 în Piața Unirii din Iași, iar cea de-a doua în 2022 în Parcul Copou.

***

Parohia Girov, Protopopiatul Piatra Neamț, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1 – Sfânta Muceniţă Ecaterina - Girov, în cadrul căreia preotul Ionel Ababei va susţine conferinţa cu tema Gândul la moarte - cea mai înaltă filozofie a Sfinților Părinţi.

***

Parohia Sfinţii Apostoli Petru și Pavel - Țepeșeni, Protopopiatul Piatra Neamț, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 9 – Sfântul Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia preotul Mihai Jitaru va susţine conferinţa cu tema Spovedania și împărtășirea vârstnicilor – rutină sau creștere duhovnicească.

***

Parohia Avântu, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 8 – Sfinții Împărați Constantin și Elena” în cadrul căreia preotul Mihăiţă Popovici va susţine conferinţa cu tema Lada de zestre a bunicii - moștenire identitară de neam și de credință.

***

Parohia Valea Racului, Protopopiatul Hârlău, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 4 – Sfântul Ierarh Nicolae, în cadrul căreia preotul Ioan Cristea va susţine conferinţa cu tema Valorificarea potențialului vârstnicului în parohie.

(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)