Expoziţia „Dunărea şi Dobrogea creştină“ la Parlament
Filiala Uniunii Artiştilor Plastici Constanţa "Unu" a organizat ieri, la Parlamentul României - Camera Deputaţilor, vernisajul Expoziţiei "Dunărea şi Dobrogea creştină".
Manifestarea întruneşte selecţiuni din colecţia de artă contemporană a Mănăstirii Dervent, din Arhiepiscopia Tomisului, şi este dedicată sărbătorii Sfântului Andrei şi Zilei Naţionale a României.
"Dunărea şi Dobrogea creştină" este genericul sub care de şase ani, în Mănăstirea Dervent, din Arhiepiscopia Tomisului, artişti plastici români şi străini se întrunesc şi, pentru câteva săptămâni, devin deopotrivă realizatori de frumos şi rugători către cer. Rezultatul tulburătoarei experienţe se materializează în opere de pictură şi sculptură, care devin bunuri de patrimoniu ale mănăstirii. Expoziţia de la Palatul Parlamentului oferă o imagine generoasă asupra Taberei Internaţionale de Creaţie Contemporană (pictură şi sculptură) iniţiată şi susţinută de mănăstirea dobrogeană şi Arhiepiscopia Tomisului. "Mănăstirea Dervent este primul aşezământ ortodox de la noi care organizează o asemenea tabără, care adună artişti din ţară, din Balcani şi nu numai. Ceea ce expunem aici este o selecţie reprezentativă din colecţia de pictură a mănăstirii", ne-a precizat Alice Dinculescu, critic de artă şi participante direct la tabăra de la Dervent.
"Această tabără de artă contemporană în mănăstirea noastră nu trebuie să surprindă, pentru că arta s-a dezvoltat mai întâi alături de cult. La un moment dat, ea s-a desprins. Cred că este momentul în care cele două trebuie să conlucreze şi să creeze, după lucrarea harului lui Dumnezeu şi spre slava Lui, aşa cum se întâmplă în aşezământul nostru", ne-a mărturisit părintele arhimandrit Andrei, stareţul Mănăstirii Dervent.
sursa: ziarullumina.ro