Expoziție de fotografie documentară la Muzeul Mitropolitan din Iași

20 Noiembrie 2020 12:36 Arhiepiscopia Iaşilor

Luni, 23 noiembrie 2020, începând cu ora 13.00, în Sala Ctitorilor a Muzeului Mitropolitan din Iaşi va avea loc vernisajul expoziţiei itinerante fotodocumentare „In memoriam. 55 de ani de la trecerea la cele veşnice a Preotului profesor dâmboviţeano-muscelean Gheorghe Cotenescu”.

Un eveniment comemorativ, cultural, dedicat memoriei unuia dintre clericii ortodocşi cei mai reprezentativi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Organizatorul expoziţiei este Radu Petrescu-Muscel, ziarist pensionar, nepotul direct al preotului Cotenescu (1886 - 1965). Domnia sa a vernisat anul acesta expoziţie – 30 fotografii înrămate din colecţia personală - la Biserica Doamna Oltea din Bucureşti şi în trei municipii argeşene, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş şi Piteşti.

Prezenţa preotului profesor Gheorghe Cotenescu, dublu licenţiat (Teologie şi Conservator), a fost rodnică în eforturile de edificare şi consolidare naţională, culturală şi bisericească din prima jumătate a secolului al XX-lea. Elev favorit al profesorului Ion Popescu-Pasărea, fostul animator cultural din studenţie în cadrul societăţilor corale „Carmen” (dirijor D. G. Kiriac) şi „Hora” (dirijor Juarez Movilă), devine capelan militar în întreaga campanie a Războiului de Întregire a Neamului şi consolidare a României Mari (1916 - 1919), fiind alături de soldaţii români la eliberarea Basarabiei şi a Ardealului, până la Budapesta, asigurându-le asistenţa religioasă, însufleţindu-i moral şi implicându-se în acordarea primului ajutor răniţilor. În martie 1919 face parte din delegaţia regăţeană condusă de viitorul preot academician Nicolae M. Popescu, invitată să participe la lucrările primului congres al preoţilor ardeleni desfăşurat în libertate (Sibiu), unde îl cunoaşte pe protopopul Nicolae Saftu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Scheii Braşovului.

În plan cultural, a fost un intim al marelui istoric Nicolae Iorga, cu care a colaborat strâns în calitate de secretar particular al acestuia, de secretar al Ligii Culturale şi mai ales în calitate de conferenţiar constant la Universitatea de Vară de la Vălenii de Munte, inclusiv după asasinarea mentorului său. Are o activitate didactică de excepţie, fiind profesor la patru Seminarii Teologice, contribuind la modelarea caracterului elitei Bisericii Ortodoxe Române (patriarhii Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu, episcopii Gherasim Cristea şi Eftimie Luca, ieromonahii Sofian Boghiu, Iustin Pârvu, Tănase Petroniu, Roman Braga, Felix Dubneac etc.). Pe lângă nenumăratele recunoaşteri şi înalte distincţii primite în timpul vieţii, de la rangul de iconom stavrofor cu dreptul de a purta crucea patriarhală de aur „Miron Cristea”, la ordinul militar „Coroana României”, fostul deputat de Muscel din timpul guvernului Iorga-Argetoianu (1931 - 1932) are bucuria de a fi martor la cea mai mare realizare sufletească a sa, târnosirea noii biserici din Stoeneşti-Muscel, lăcaş de cult reprezentativ proiectat de arhitectul muscelean Dimitrie Ionescu-Berechet, edificat cu mari eforturi, prin liste de subscripţie pe care le-a lansat în ţară de-a lungul a douăzeci de ani (1919 - 1939), în prezenţa patriarhului Nicodim Munteanu şi a doi cavaleri ai ordinului „Mihai Viteazul”, ziaristul Pamfil Şeicaru şi generalul Gheorghe Rasoviceanu.

În timpul persecuţiilor comuniste a avut de suferit din motive politice, fiind condamnat şi încarcerat 14 luni (martie 1949 - mai 1950) ca „duşman al poporului”, „favorizator” al celei mai longevive mişcări de rezistenţă armată anticomunistă din Europa de Est (1948 - 1960), înfiinţată şi condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Arsenescu, câmpulungeanul arestat de Securitate abia în 1960 şi executat în 1962. Îi regăsim fotografia la Memorialul de la Sighetul Marmaţiei.

Un preot de mir care s-a afirmat ca animator cultural nu doar în fostul judeţ Muscel, ci la nivel naţional, inclusiv în domeniul publicistic, al dirijoratului şi al compoziţiei muzicale, biografia sa fiind inclusă în peste 10 enciclopedii şi dicţionare de specialitate.

În anul 2019, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Iaşi, la propunerea d-lui Radu Petrescu-Muscel, a aprobat acordarea titlului de Cetăţean de Onoare post-mortem unor ofiţeri din armata regală română cu rol însemnat în asigurarea protecţiei Capitalei de război în cursul anului 1917, în contextul prăbuşirii frontului oriental datorită anarhizării şi dezintegrării trupelor ruse. Au fost recompensaţi simbolic Generalii Gheorghe Dabija (moldovean) şi Gheorghe Rasoviceanu (oltean), împreună cu Preotul profesor căpitan Gheorghe Cotenescu (muntean).

Expoziţia are meritul de a se încadra pe linia eforturilor istoricilor contemporani de recuperare a imaginii şi a realizărilor unor mari personalităţi ale poporului român, clerici şi laici care au suferit pe nedrept în perioada instaurării şi a dominaţiei regimului comunist.

Ultimele din categorie