Expoziție și seară de film la Parohia Toma Cozma din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Expoziție și seară de film la Parohia Toma Cozma din Iași

    • Expoziție și seară de film la Parohia Toma Cozma din Iași
      Expoziție și seară de film la Parohia Toma Cozma din Iași

      Expoziție și seară de film la Parohia Toma Cozma din Iași

Biserica Toma Cozma din Iași, în colaborare cu Asociația „Ortodoxia Tinerilor”, vă invită sâmbătă, 1 februarie 2020, la ora 9.00, după Sfânta Liturghie, în Biserica Toma Cozma, la deschiderea Expoziției itinerante „Caravana Eroilor”, cu participarea lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, directorul Departamentului de Învățământ Preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

Tot în cadrul evenimentului, de la ora 18.00, va avea loc proiecția filmului documentar „7 Cuvinte - povestea unui biruitor”, unde va participa și Andrei Negoiţă Zagorodnâi, regizorul filmului.

„Am primit cu drag propunerea Asociației «Ortodoxia Tinerilor» de a poposi și la biserica noastră «Caravana Eroilor», un proiect prin care se oferă o impresionantă mărturie despre eroii și martirii români din temnițele comuniste și este dedicat deopotrivă celor vârstnici, dar mai ales elevilor, studenților și tinerilor din România. Dorim ca prin bogatul material expozițional să readucem în atenție istoria recentă a țării, să punem în lumină aspecte, informații și situații mai puțin cunoscute din vremea comunismului și să înțelegem consecințele nefaste ale acelui regim, unele dintre ele rămase până astăzi. Mai presus de toate, această manifestare are ca scop descoperirea valorilor, a virtuților și a modului în care, rugător și smerit, răbdător și tăcut, spiritul creștin a extras cu înțelepciune și credință mărgăritarele trăirii în duh, convertind cele mai inumane trepte ale nedreptății și suferinței în urcuș mântuitor. Vom vedea cum, mai presus de acei «puternici ai zilei» care au crezut că prin lipsirea de libertate, distrugerea sănătății și suprimarea fizică pot aservi conștiința omenească, s-au ridicat chipurile adevăraților eroi și martiri, pe a căror statornicie în credința față de Dumnezeu și de patrie s-a edificat demnitatea neamului românesc”, a explicat părintele Mihai Mărgineanu de la Biserica Toma Cozma din Iași.

Mesajul expoziției, care este de fapt testamentul acestor eroi, izvorât din experiența persecuției îndurată cu credință, este unul care cheamă oamenii la întreita iubire de Dumnezeu, de aproapele și de neam.

„Consider că mai ales în zilele pe care le trăim, noi, tinerii, avem nevoie de modele vii asupra cărora suntem datori să ne aplecăm privirea și să încercăm să le înțelegem viața, greutățile și sacrificiile pe care le-au făcut pentru ca noi să trăim astăzi într-o lume liberă. Chiar dacă nu ne putem ridica la înălțimea virtuților lor, trebuie măcar să îi cunoaștem, să îi pomenim și să ne inspirăm din jertfa lor. Am ținut să organizăm acest eveniment în ajun de 2 februarie, zi în care, începând cu anul 1992, prin hotărârea adoptată în cadrul celei de-a 14-a Adunări Generale a Syndesmos (Organizația Mondială a Tineretului Ortodox), se celebrează Ziua Internațională a Tineretului Ortodox”, a afirmat Vasilica Onofrei, voluntar PR al Parohiei Toma Cozma.

Intrarea la eveniment este liberă. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1-7 februarie 2020.

Citește despre: