Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va organiza o nouă sesiune de comunicări științifice dedicată studenților teologi

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va organiza o nouă sesiune de comunicări științifice dedicată studenților teologi

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, organizează, în perioada 24-25 octombrie, ediția a VIII-a a Sesiunii de Comunicări Științifice a Studenților Teologi (SCSST 2024). Manifestarea se va desfășura sub genericul „Pastorație clinică & știința medicinei duhovnicești”, încadrându-se în programul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. 

Evenimentul va reuni participarea a 17 tineri preocupați îndeaproape de cercetare în domeniul teologiei, provenind din cadrul a cinci prestigioase instituții de învățământ teologic universitar din România: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din Târgoviște și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Evenimentul va debuta joi, 24 octombrie, la ora 10.00, cu oficierea slujbei de Te-Deum, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În continuare, de la ora 10.30, în Aula „Sfântul Simion Ștefan”, va avea loc sesiunea inaugurală a manifestării, prilej cu care vor adresa mesaje părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, și asist. univ. dr. Cosmin I. Cîrstea, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din Târgoviște.
În intervalul orar 11.00-14.00, se va desfășura prima sesiune de comunicări științifice, moderată de asist. univ. dr. Cosmin I. Cîrstea și părintele dr. Cosmin Lazăr (parohia Sebeș I, sector II). În cadrul referatelor, tinerii vor aborda subiecte care prezintă păcatul ca temei al suferinței trupești și sufletești, prezentând în același timp remediile duhovnicești propuse de Biserică în scop terapeutic. La orele după-amiezii, participanții vor efectua un itinerariu la trei așezăminte monahale din județul Alba: Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.
Vineri, 25 octombrie, va avea loc cea de-a doua sesiune de comunicări științifice, programată în intervalul orar 10.00-14.00, în Aula „Sfântul Simion Ștefan”. Secțiunea dedicată studenților teologic va fi moderată de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei și titularul catedrei de Teologie Morală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie Ortodoxă în cadrul aceleiași instituții de învățământ teologic universitar. În a doua parte a zilei, tinerii teologi vor vizita obiectivele religioase și culturale din Cetatea Marii Uniri.
Citește despre: