Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a găzduit cursurile a doi profesori de la Universitatea din Balamand, Liban

Educaţie

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a găzduit cursurile a doi profesori de la Universitatea din Balamand, Liban

Părintele Bassam Nassif, specialist în teologie pastorală, a susținut mai multe cursuri pentru studenții de la nivelurile de licență și masterat, abordând preponderent problematica familiei în lumea contemporană. Simon Najm, conferențiar universitar la disciplina Istorie Bisericească Universală, a susținut o serie de cursuri deopotrivă pentru studenții masteranzi și pentru cei de la licență, în care a expus situația Bisericii Antiohiei în secolul al XIX-lea sub Imperiul Bizantin, amintind și despre relația cu Țările Române.

În perioada 5-12 mai 2022, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a bucurat de vizita a doi profesori de la Institutul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ioan Damaschinul” din Balamand, Liban, prezenți în contextul unei mobilități de predare prin intermediul programului Erasmus+, în baza unui acord de colaborare încheiat în urmă cu mai mulți ani între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea din Balamand.

Părintele Bassam Nassif, specialist în teologie pastorală, a susținut mai multe cursuri pentru studenții de la nivelurile de licență și masterat, abordând preponderent problematica familiei în lumea contemporană. Tematica a stârnit un interes deosebit, astfel încât studenții au adresat numeroase întrebări izvorâte atât din frământările personale, cât și din interesele de cercetare. Simon Najm, conferențiar universitar la disciplina Istorie Bisericească Universală, a susținut o serie de cursuri deopotrivă pentru studenții masteranzi și pentru cei de la licență, în care a expus situația Bisericii Antiohiei în secolul al XIX-lea sub Imperiul Bizantin, amintind și despre relația cu Țările Române.

Întâlnirile au reprezentat un prilej aparte de îmbogățire atât a cunoștințelor intelectuale, cât și a celor culturale ale studenților – deoarece aceștia au fost interesați și de modul în care creștinii ortodocși, aflați în minoritate, reușesc să relaționeze și să își manifeste credința într-o țară majoritar islamică. De asemenea, s-a discutat și despre contextul militar, politic și economic din Liban și Siria, prezentând modul în care Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei se implică pentru propășirea comunității ortodoxe în aceste circumstanțe dificile.

La finalul vizitei lor, cei doi profesori și-au exprimat recunoștința față de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru binecuvântarea primită, față de părintele Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, pentru buna organizare a vizitei lor, fața de părinții profesori în cadrul ale căror cursuri și-au susținut prelegerile, și față de studenți, care au participat și s-au implicat activ la aceste întâlniri, remarcând buna pregătire și preocuparea acestora pentru problematicile teologice.

(Bogdan-Vlăduț Brînză)

Citește despre: