Festivalul-concurs de scurtmetraje „ANCORA“, la cea de-a II-a ediţie

Educaţie

Festivalul-concurs de scurtmetraje „ANCORA“, la cea de-a II-a ediţie

Sâmbătă, 20 mai 2017, la Muzeul Mitropolitan din Iaşi a avut loc festivitatea de premiere a celei de a II-a ediţii a Festivalului-concurs de scurtmetraje „ANCORA”, competiţie organizată de Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iaşi. În cadrul competiţiei s-au premiat cele mai reuşite creaţii artistice realizate de elevii şi studenţii amatori de film din Iaşi, dar şi din judeţele Neamţ, Suceava şi Botoşani.

Evenimentul, ce s-a desfăşurat în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan, a debutat cu prezentarea scurtmetrajelor înscrise în concurs de către participanţi, moment în care juriul festivalului a luat act de creaţia fiecărei echipe calificate în etapa finală a concursului. De asemenea, Grupul vocal-instrumental „Floralia” al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, dirijat de doamna profesor Irina Zamfira Dănilă, a încântat publicul cu un repertoriu special ales din compoziţiile lui Anton Pann.

Anul acesta, juriul competiţiei a avut următoarea componenţă: Oana Nechifor, redactor al Portalului ortodox „Doxologia” al Arhiepiscopiei Iaşilor, Lucian Căldărescu, student al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din Iaşi şi membru al Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi, Cezara Damian, absolventă a Facultăţii de Teatru din Iaşi, Dragoş Chelariu, absolvent de Conservator şi student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi Roxana Prodan, membră a Ansamblului folcloric „Doina Carpaţilor” şi studentă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Marele Premiu şi Premiul pentru cea mai bună imagine, câştigate de echipa „Excalibur”

După vizionarea celor cinci creaţii de film calificate în festival, juriul s-a retras pentru stabilirea şi întocmirea premiilor, deliberând şi hotărând câştigătorii concursului. Anul acesta, Marele Premiu al festivalului şi Premiul pentru cea mai bună imagine au fost câştigate de către echipa „Excalibur” (Costin Angelo, Proca Ovidiu şi Cristian Fodor), cu scurtmetrajul „Povestea lui Barbu Lăutaru”. De asemenea, Premiul special al juriului i-a revenit echipei „Aleph” a Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, coordonată de profesorul Lucian Filip. Premiul pentru concept a fost câştigat anul acesta de echipa „MoviEM” a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani, coordonată de profesorul Săvescu Tamara. Totodată s-au acordat două menţiuni de onoare, una domnişoarei Adriana Gortolomei din municipiul Suceava şi una echipei „EVMEMO” a Liceului „G. Roznovanu” din Roznov, judeţul Neamţ, coordonată de pr. prof. Mihai Capşa-Togan.

„Luând parte la cea de-a II-a ediţie a Festivalului «ANCORA», am descoperit oameni care sunt preocupaţi cu adevărat de tradiţie, credinţă şi muzică. Acest obiectiv a fost încă de la bun început implementat şi în cadrul echipei «Excalibur», fapt ce a dus la câştigarea competiţiei. Festivalul reprezintă o experienţă unică de la an la an şi asta ne-a determinat să fim prezenţi şi anul acesta cu scurtmetrajul «Barbu Lăutaru», care a fost primit şi aşteptat încă dinainte de proiecţia acestuia în Muzeul Mitropolitan. L-am găsit ca inspiraţie şi model de viaţă pe Barbu Lăutaru, rob, lăutar şi om vestit al ţării noastre, al cărui fir istoric a fost distorsionat sau incomplet documentat pe mai multe pagini de internet. «ANCORA» ştie într-adevăr cum să te uimească, pentru că anul acesta au fost invitaţi cei de la Ansamblul de muzică «Floralia», ale căror melodii încântătoare ne-au mişcat sufletul de bucurie. Le mulţumim organizatorilor pentru că ne-au acceptat în competiţie şi totodată le datorăm evoluţia noastră de la prima ediţie până în prezent”, a declarat Ovidiu Proca, membru al echipei „Excalibur”, câştigătorii acestei ediţii.

„Suntem onoraţi, dar şi recunoscători tuturor prietenilor noştri care s-au înscris în cadrul Festivalului «ANCORA», competiţie ajunsă la a II-a ediţie anul acesta. Ţin să mulţumesc părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru că ne-a sprijinit şi ne-a ajutat pe tot parcursul acestui proiect cinematografic. De asemenea, sunt recunoscător directorului Colegiului «Sfântul Nicolae» din Iaşi, Valentin-Iulian Ţoc, pentru tot efortul depus în derularea festivalului; le sunt recunoscător prietenilor şi sponsorilor noştri ce ne-au onorat cu prezenţa şi ne-au oferit sprijin. Ţin să aduc mulţumiri membrilor Comisiei «Proiecte», care nu ne-au lăsat niciodată la greu şi şi-au sacrificat zile, nopţi, drumuri, alături de mine, pentru a duce la bun sfârşit cea de-a II-a ediţie”, a specificat Flavius-Ştefan Popa, coordonatorul Comisiei „Proiecte” a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iaşi.

La final, câştigătorii evenimentului au primit diplome şi premii din partea organizatorilor, aceştia lansând provocarea competiţiei pentru anul viitor.

Citește despre: