Festivalul „Eugen Ionescu“ Buzău - un nou succes pentru elevii Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi
În perioada 19-20 noiembrie 2016, trupele de teatru „Haris“ şi „Les bijoux“ de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi au participat la cea de-a VIII -a ediţie a Festivalului de teatru bilingv „Eugen Ionescu“. Evenimentul a avut loc în sala mare a Consiliului Judeţean Buzău şi a fost organizat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Buzău şi Centrul Cultural Francofon Buzău, având ca parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Teatrul „George Ciprian“ Buzău, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Institutul Francez din Bucureşti, Valonia - Bruxelles, Liceul de Arte „Margareta Sterian“ Buzău, Liceul Tehnologic „Costin Neniţescu“ Buzău, Cofetăria „Briana“. La cele două secţiuni ale concursului au participat 29 de trupe de teatru şcolar din Dorohoi, Botoşani, Buzău, Focşani, Vaslui, Mediaş, Piteşti, Alexandria, Piatra Neamţ, Craiova, Târgovişte, Brăila, Zimnicea, Slobozia. Marele Premiu al secţiunii în limba română a fost obţinut de trupa „Haris“ de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi, realizând, astfel, un nou succes.
Trupa „Haris“, coordonată de prof. Cristina-Ionela Ignat, a impresionat juriul şi publicul spectator cu piesa „Nic-a lui Ştefan“, adaptare a memorabilei opere „Amintiri din copilărie“ de Ion Creangă. Această piesă s-a născut din dorinţa de a contribui la îmbogăţirea spirituală a tinerilor. Curiozitatea, înţelepciunea şi nerăbdarea lor dovedesc că, dincolo de timpul nerăbdător cu oamenii, încă mai avem nevoie de Creangă, pentru că humuleşteanul nu înseamnă pentru noi doar subiect la examene, ci şi spiritualitate, cultură, talent, omenie, sensibilitate, adică... „poporul român“, fărâma de dumnezeire din fiecare dintre noi.
De asemenea, elevul Cristian Tofan din clasa a XI-a A (profil Teologie pastorală) a obţinut unul dintre cele trei premii speciale pentru interpretare, acordate în cadrul concursului. Totodată, elevii seminarişti au participat şi la secţiunea în limba franceză a acestui festival, trupa „Les bijoux“, sub îndrumarea d-nei prof. Gianina Butescu, obţinând Menţiune cu piesa „LâAffaire Laferre“. Piesa este o parodie asupra avarismului atât de bine cunoscut în literatura franceză care ne duce cu gândul la Honoré de Balzac şi care a contribuit la dezvoltarea literaturii române.
La secţiunea în limba franceză, judeţul Botoşani s-a remarcat şi prin prestaţia trupelor „Elefanţii“ şi „Norocoşii“ de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Botoşani. Trupa „Elefanţii“ de la gimnaziu, coordonată de d-nele prof. Daniela Pintilei şi prof. Violeta Zamfirescu, a obţinut Premiul I cu piesa „Franceza în faţa justiţiei“, iar eleva Pîjîn Mara-Elena a primit Premiul special pentru interpretare. Trupa „Norocoşii“, de la liceu, îndrumată de d-nele prof. Daniela Pintilei, prof. Andreea Suceveanu şi d-na coregraf Feraru Manuela, a obţinut Premiul al II-lea cu spectacolul „Unde este fericirea?“.
Elevii seminarişti, însoţiţi de prof. Cristina-Ionela Ignat şi pr. prof. Ionuţ Creţu, au trăit sentimente aparte şi au demonstrat că, într-o lume în care tehnologia a pus stăpânire pe aproape fiecare dintre noi, teatrul ne aduce împreună indiferent de culoare, religie sau tradiţie. Pe de altă parte, teatrul este un anestezic pentru durerea lumii moderne. (Prof. Cristina-Ionela Ignat)