Filmul „7 Cuvinte”, prezentat de Societatea Studenților Teologi din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Filmul „7 Cuvinte”, prezentat de Societatea Studenților Teologi din Iași

Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) și Liga Studenților din Iași (LSI) invită publicul ieșean, cu ocazia împlinirii a 13 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, la proiecția filmului documentar „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor”. Evenimentul va avea loc joi, 21 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași. 

Mai multe detalii cu privire la acest eveniment ne-a oferit Claudiu-George Dulgheru, președintele SSTI: „Prin proiecția filmului documentar «7 Cuvinte. Povestea unui biruitor» ne dorim să prezentăm studenților teologi în special, dar și tuturor studenților în general, viața și faptele părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa. Părintele a fost student în tinerețe al facultății de medicină și mai apoi absolvent al facultății de teologie, fiind unul dintre mărturisitorii temnițelor comuniste. Credem că reprezintă un model autentic de trăire și de jertfire atât pentru tineri, cât și pentru preoții de mir de astăzi. De asemenea, persoana părintelui Gheorghe Calciu reprezintă un simbol al luptei anti-comuniste, ceea ce este un fapt semnificativ pentru noi, deoarece în acest an se împlinesc 30 de ani de la căderea cortinei de fier și de la revoluția din decembrie 1989, când sute de tineri și-au jertfit viața pentru libertate și o viață mai bună. Acest film este, în sine, o mărturisire a regizorului Andrei Negoiță, care a ucenicit pe lângă pr. Gheorghe Calciu și vine ca un îndemn pentru tineri de a-și asuma în cadrul cetății un mod de gândire, trăire și de jertfire potrivite cu viața Bisericii Răsăritene”.

„7 Cuvinte” este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii. Gheorghe Calciu, student la medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit ţara şi credinţa. Timp de 16 ani trece prin experienţe limită: reeducarea de la Piteşti, cavoul morţii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. După eliberare, într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, rosteşte în Bucureşti 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei.

Filmul are o durată de 103 minute, iar intrarea este liberă.

Citește despre: